Zdravje > Aktualno
55871 ogledov

Družinska zdravnica: "O tem dogodku težko govorim. Zgodil se je na urgenci."

Urgenca v UKC Ljubljana Anže Petkovšek Čakalnica v urgentnem bloku UKC Ljubljana
Pričevanja tistih, ki so nasilje prijavili, so zelo zgovorna in pretresljiva.

"Razumljivo je, da so pacienti včasih zaskrbljeni, napeti, prestrašeni. Naše poslanstvo je, da jim pomagamo, vendar se morata za kulturen dialog potruditi obe strani," je opozorila družinska zdravnica Nena Kupčavar Guček na novinarski konferenci Zdravniške zbornice Slovenije, kjer so spregovorili o nasilju nad delavci v zdravstvu. "Najbolj tragičen dogodek, o katerem sicer težko govorim, se je zame zgodil na urgenci, ko je tehnik odprl vrata in je dobil udarec s čelom v nos. Precej časa smo potrebovali, da smo se zbrali in nadaljevali z delom, kolega pa je moral zaradi zloma na travmatološki oddelek," je svojo izkušnjo opisala zdravnica. 

 | Avtor: V. L. V. L.
"Ob prihodu ni želela sodelovati proti covidnim ukrepom, ves čas je vpila in me žalila, pa tudi asistentko," je še eno od pričevanj. V času epidemije in cepljenja se je namreč napetost med zdravniki in pacienti samo še stopnjevala. V anketi, kjer je sodelovalo 1762 zdravnikov in zobozdravnikov, jih je kar dobra četrtina navedla, da so jim pacienti grozili, petina je bila žrtev ali priča fizičnemu nasilju povezanemu s cepljenjem, javnega žaljenja je bila deležna tretjina vprašanih.

Na zdravniški zbornici so v letošnjem letu prejeli 18 prijav o nasilnih pacientih, kar je veliko, saj je mnogim še vedno težko govoriti o tovrstni izkušnji, smo še slišali na tiskovni konferenci. Sicer so pričevanja tistih, ki so nasilje prijavili, precej zgovorna in pretresljiva.

Nena Kopčevar Guček: "Najbolj tragičen dogodek, o katerem sicer težko govorim, se je zame zgodil na urgenci, ko je tehnik odprl vrata in dobil udarec s čelom v nos. Precej časa smo potrebovali, da smo se zbrali in nadaljevali z delom, kolega pa je moral zaradi zloma na travmatološki oddelek."

"Za svojega otroka tudi ubijam..."

"Zahtevala je potrdilo, da njen 17-letni sin v šoli ne rabi maske. Ker ni bilo osnove za takšno potrdilo, me je zmerjala in na koncu izrekla: Za svojega otroka tudi ubijam."

"Gospod govori, da če se bo njegovi hčerki kaj zgodilo, naj bom prepričana, da se bo kaj zgodilo še komu drugemu."

"Pove, da me je že pred prvim obiskom pri meni prijavil na vse možne institucije in da bo poskrbel, da bom ostala brez licence, ker ima vplivne prijatelje."

"Bolnik je želel oditi iz intenzivne nege. Ob poskusu prepričavanja, naj se vrne, me je z brco v nogo zadel v prst ini ga zlomil."

"Zraven me je žalila, kako zanič zobozdravnica sem in da moram narediti kot ona hoče, ker ima pravico. Eno uro in pol je maltretirala mene, mojo asistentko in tim sosednje ambulante. Zunaj so čakali trije pacienti, ki sem jih morala prenaročiti." 

Lastnim otrokom prepovedujem, da bi bili zobozdravniki

Da se nasilje v zobozdravstvu pojavlja vse pogosteje, je opozorila tudi Tanja Tomaževič, zobozdravnica za otroško in preventivno zobozdravstvo: "Sem specialist za otroško in preventivno zobozdravstvo, kar za večino otrok pomeni strašna čarovnica, še preden me spoznajo. Moje delo je hkrati težko in najboljše, ko dosežem, da otrok rad pride k zobozdravniku, da nima bolečin in da se bo lahko nemoteno igral ali učil. A kljub temu, da sem najraje na svetu zobozdravnica za otroke in da imam najboljšo službo, lastnim otrokom prepovedujem, da bi bili kdaj zdravniki ali zobozdravniki. Povod za tovrstno teženje mojim otrokom je vedno nasilje s strani staršev pacientov, ki ga doživljam na delu. Nasilje, večinoma verbalno, negativno vpliva na moje delo, moje sodelavce, mojo družino. Po nasilnem dogodku nisem več popolnoma zbrana, tresejo se mi roke, srčna frekvenca je visoka, kot bi tekla pred levom, strah me je, doma sem odsotna in slabše spim," je svojo izkušnjo opisala zobozdravnica. 

Trije razlogi za tovrstno nasilje

Najpogosteje se vzroki za nastanek nasilnega vedenja uvrščajo v tri velike skupine, je pojasnil psihiater Rok Tavčar. Razmeroma redek je primarni razlog, to je prizadetost v delu možganov. Naslednji je sekundarni razlog, ko bolnik z nasilnostjo odgovarja na očitne, pa tudi bolj prikrite provokativne dražljaje okolja ali uveljavlja svoje zahteve in cilje tudi prek nasilnega vedenja. Najpogostejši razloga pa je, kadar je nasilje neposredni izraz duševne patologije. 

Z namenom preprečitve tovrstnega nasilja si na zdravniški zbornici želijo tudi spremembe zakonodaje, po kateri bi zdravstveni delavci prejeli status uradne osebe. 

vanda.levstik@styria-media.si

Komentarjev 60
  • igorgeus 10:11 03.oktober 2022.

    dajmo ob plačah še o tem, da bi zdravniki ob povprečnem ali podpovprečnem delu radi imeli nadpovprečne plače. še zašit se jim ne da lepo, kaj šele kaj drugega. včasih imam občutek, da so mesarji. še ko grem samoplačniško je ...prikaži več bolj tak. veliko ljudi mi je že predlagalo naj grem raje v avstrijo.

  • rd2dmk2 08:09 02.oktober 2022.

    a veste da me zanima, kakšen komentar bi dala pokojna bolnika iz SB celje glede na njuno obravnavo.. škoda da naša država ne uvozi en ducat ameriških advokatov.. pa da malo tožijo tele naše dohtarje.. večina dohtarjev gre všolo, ker ...prikaži več ve da bo imel bajno plačo, malo delal in nikoli ne bo štrafan. še arhitekt , ki naredi načrt pa se seuje ne more ubežat kazni, dohtar, ki zajebe regimet bolnikov pa je še vedno glavni.

  • igorgeus 12:54 01.oktober 2022.

    v casu virantovanja ste odprli lov na javne usluzbence. samo vprasanje casa je bilo kdaj se bo pljuvanje doseglo tudi zdravnike. ali ste mogoce mislili, da ste nekaj posebnega in boste izvzeti?