Zdravje > Aktualno
6083 ogledov

Dva razloga več za pitje kave

Kava Profimedias
Dve novi študiji sta pokazali ugoden vpliv pitja kave na zdravje in življenjsko dobo.

Uživanje kave lahko prispeva k daljšemu življenju, ugotavljata dve novi študiji, ki so ju objavili v ponedeljek. Prva, v kateri je bilo vključenih 520.000 oseb iz desetih evropskih držav, je pokazala nižjo smrtnost pri osebah, ki so popile več kave. Druga, ki je bila osredotočena na nebelo populacijo, je ugotovila, da je pitje kave povezano z daljšo življenjsko dobo pri različnih populacijah. 

Ni važno, kako jo pripravimo

Osebe, ki so popile dve do štirih skodelic kave, so imele glede na drugo študijo 18 odstotkov manjše tveganje za smrt v primerjavi z osebami, ki kave niso pile. Avtorica študije, profesorica za preventivno medicino Veronica Wendy Setiawan, je za medije povedala, da so z vključitvijo različnih skupin populacije izključili vpliv različnih življenjskih stilov in prehranskih navad. Študija je pokazala na blagodejen učinek uživanja kave na srčno-žilne bolezni, raka, bolezni dihal, diabetes in bolezni ledvic.

Evropska študija je ugotovila ugoden vpliv pitja kave na jetra, samomorilnost pri moških, raka pri ženskah, prebavne bolezni in boleznih srca in ožilja. "Pogledali smo različne države v Evropi, ki se med sabo razlikujejo po načinu priprave in pitja kave," je povedal Marc Gunter, eden od avtorjev evropske študije. "To dejstvo dokazuje, da gre za vpliv kave in ne načina njene priprave ali pitja."

kava alkohol | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Preprečuje Parkinsonovo bolezen

Študije so že v preteklosti pokazale, da kava prispeva k zmanjšanju tveganja za Parkinsonovo bolezen. 

V obeh študijah so ločili kadilce od nekadilcev in ugotovili, da ima kava pozitiven vpliv tudi pri kadilcih. "Ni videti, da bi kajenje zmanjšalo vpliv pozitivnih učinkov pitja kave," je deal Gunter. "Ne glede na to, ali kadiš ali ne, ima kava pozitiven vpliv."

Obe študiji sta bili objavljeni v reviji Annals of Internal Medicine.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.