Zdravje > Aktualno
139 ogledov

E naročanje: Sistem ni normalno deloval

Zdravniška napotnica Boštjan Tacol
Ob dokončni uvedbi eNapotnice težave na podatkovni bazi sistema

Bolniki so poročali, da v zdravstvenih domovih na nove, elektronske naponice niso najbolje pripravljeni, sistem se je zatikal, čakati je bilo treba več. Zdravniki, ki so želeli v ponedeljek naročati elektronsko, so za novost ponekod porabili celo več časa kot prej.

Preberite še:

Elektronska in papirnata napotnica sta od ponedeljka izenačeni,  ob dokončni uvedbi eNapotnice pa je popoldne prišlo še do težav na podatkovni bazi centralnega sistema eNaročanja, zaradi česar je sistem deloval počasi, so pojasnili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Napako odpravili

Težave so se pojavile približno ob 13. uri, vendar so v pol ure ugotovili, kje je problem, in tega tudi odpravili. Tako je sistem nekaj pred 14. uro spet normalno deloval, so pojasnili na NIJZ

Sicer je sistem deloval počasi predvsem pri vpisovanju eNapotnic v sistem eNaročanja. V nekaterih primerih je bilo tako kreiranje eNapotnic povsem onemogočeno.

Težav niso pravočasno predvideli

Napaka ni bila omejena le na eno programersko hišo niti na neko področje ali izvajalca. Čeprav delovanje vseh sistemov eZdravja nenehno spremljajo, omenjenih težav niso pravočasno predvideli. V naslednjih dneh bodo posebno pozornost namenili prav delu sistema, na katerem je prišlo do težav, so sporočili. 

V sistem eNaročanja so sicer v ponedeljek shranili 12.564 eNapotnic in izdelali 7364 eNaročil, so se pojasnili na NIJZ.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Pepe007 07:05 12.april 2017.

    Ne dvomim, da eNaročanje vseeno deluje precej bolje in hitreje kot enostavni pregled dokumenta na meji, kjer so zadaj baze, ki so jih verjetno delale nemške in/ali francoske firme.

  • privat 20:15 11.april 2017.

    res me zanima ,kaj sploh deluje v naši dragi državi?? deluje kriminal ,korupcija..