Slovenija
80 ogledov

Edina hiša hospica v Sloveniji zapira vrata

slovenija 01.03.10, hisa hospic, boj proti raku, rak, hospic, foto: anze petkovs Anže Petkovšek
Hiša hospica, po tem, ko ji država v petih letih obstoja ni uspela urediti statusa, po katerem bi se lahko financirala, zapira vrata.

"Hišo hospica zapiramo, zmanjkalo je sredstev," je potrdila predsednica slovenskega društva hospic Renata J. Roban. "Vsak dan nas kličejo ljudje v stiski, ki potrebujejo našo pomoč, vendar novih umirajočih ne sprejemamo več," je še povedala Robanova. Trenutno v hiši hospica oskrbujejo še eno umirajočo bolnico.

Finančne težave od ustanovitve

Hiša hospica se je v tako hudih hudih finančnih težavah, da ji grozi zaprtje, znašla že drugič po letu 2012. S finančnimi težavami se edina slovenska hiša, kjer so umirajoči v zaključni fazi deležni  24-urne celostne hospic oskrbe, se s finančnimi težavami bori že od otvoritve leta 2010.

Ministrstvo za zdravje je pred ustanovitvijo potrdilo, da potrebe po hiši hospic v Sloveniji so in zagotovilo, da bo hiši uredilo tak status, da bo lahko črpala sredstva predvidena za paliativno oskrbo umirajočih in njihovih svojcev. Za svoje delovenje letno potrebujejo 450 tisoč evrov. Vendar se to ni zgodilo, zato so se financirali iz donacij, ki pa niso več zadostne.

Denar nakazovali v Sežano

Hišo hospica je ministrstvo sprva skušalo priključiti k negovalni bolnišnici Sežana, vendar do dogovora ni prišlo zaradi zaradi prenizko odmerjene vsote za oskrbo (54evrov na dan) in različnih konceptov oskrbe. Kljub temu je ministrstvu nekaj let negovalni bolnišnici Sežana nakazavalo sredstva, ki pa so jih tam uporabili za druge namene.

Neustrezen je bil tudi razpis za koncesijo, ki ga je za institucionalno varstvo, pred dvema letoma razpisalo ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve. S koncesijo bi hospicu zagotovili le četrtino sredstev za zdravstveno oskrbo poleg tega pa je bil razpis pisan po meri in normativih, ki veljajo za domove za starejše, in ne upoštevajo posebnosti paliativne dejavnosti.

sergeja.hadner@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • dragec 06:55 06.maj 2015.

    NESRAMNO DEJANJE ......

  • valerijakregar 16:26 05.maj 2015.

    zemlja@rich pa ima neomejeno "koncesijo".tu izginjajo milijoni.

  • Xerxes 15:16 05.maj 2015.

    Čeprav ni lepo, si želim, da bi prav vsi, ki niso storili nič, potrebovali Hospic, pa ga ne bi bilo.Odvratno, kako imamo denar za banke, tujce, tisoč in eno stvar od katere državljani nimamo nič, ta drobiž v proračunu ...prikaži več pa je problematičen. Gnusno in odvratno. Bravo SMC in podrepniki, bravo SDS in opozicija.