Zdravje > Aktualno
71128 ogledov

Eno najpogosteje zaužitih zdravil ima lahko zaskrbljujoč učinek

paracetamol Profimedias
Pri lajšanju blagih do zmernih bolečin, ki trajajo le krajši čas, najpogosteje posegamo po protibolečinskih zdravilih, ki so na voljo brez recepta. Vendar pozor, eden najpogosteje uporabljenih analgetikov po vsem svetu, lahko naredi veliko več, kot je lajšanje glavobola, zobobola, bolečin v križu...

Ugotovitve ameriških znanstvenikov, objavljene v strokovni publikaciji Social Cognitive and Affective Neuroscience nakazujejo vpliv acetaminofena, poznanega tudi pod imenom paracetamol, na obnašanje ljudi. Študija iz leta 2020 je pokazala, da zdravili, ki se na veliko prodajata pod blagovnima znamkama Tylenol in Panadol, povečujeta tvegano vedenje.

"Zdi se, da zaradi acetaminofena ljudje občutijo manj negativnih čustev, ko razmišljajo o tveganih dejavnostih – preprosto se ne počutijo tako prestrašeni," je pojasnil nevroznanstvenik Baldwin Way z univerze Ohio State.

Ker skoraj 25 odstotkov prebivalcev ZDA vsak teden jemlje acetaminofen, bi lahko zmanjšano zaznavanje tveganja pomembno vplivalo na družbo, povzema ScienceAlert (ScienceAlert je neodvisna spletna publikacija in vir novic, ki objavlja članke o znanstvenih raziskavah, odkritjih in rezultatih).

Čeprav so učinki morda blažji, je treba vedeti, da acetaminofen najpogostejša sestavina zdravil v Ameriki in ga najdemo v več kot 600 različnih vrstah zdravil brez recepta, pa tudi zdravilih na recept. 

Ugotovitve dopolnjujejo vse več raziskav, ki kažejo, da se učinki acetaminofena za zmanjševanje bolečine razširijo tudi na različne psihološke procese, zaradi kateri so ljudje manj dovzeti, ko so prizadeta njihova čustva, manjka jim empatije, poročajo tudi o otopelosti kognitivnih funkcij.

Motnje pozornosti in koncentracije

Še eno od tovrstnih raziskav objavla strokovna medicinska revija JAMA, kjer nakazujejo vpletenost acetaminofena v motnje pozornosti in koncentracije (ADHD).

Raziskovalci Univerze v Bristolu so zajeli skoraj osem tisoč nosečnic in ugotovili, da je bilo pri tistih, ki so acetaminofen jemale med nosečnostjo, tveganje za razvoj vedenjskih in čustvenih motenj pri otrocih povečano. Raziskovalci so primerjali podatke o jemanju acetaminofena v 18. in 32. tednu nosečnosti s podatki o vedenjih težavah otrok pri petih letih starosti. Acetaminofen je v 18 tednu nosečnosti jemalo 53 odstotkov žensk, v 32. tednu nosečnosti pa 42 odstotkov. Izkazalo se je, da je jemanje acetaminofena za 42 odstotkov zvečalo pogostnost vedenjskih in čustvenih motenj pri otrocih.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 6
  • rd2dmk2 17:24 16.november 2022.

    a pa vi to resno ? čist zares ? zakaj neki je že Pfeizer imel miljardne tožbe ? ker njegove tabletke niso nič prjele ? al ker so imele mali miljon stranskih učinkov.

  • vanc7 12:03 16.november 2022.

    V naravi imamo vse potrebno za vse bolezni! Proti bolečine se odlično obnese vrba. Verjetno bo kdo negodoval... ja pharma mafija je vsemogočna!

  • ec568744f0d537874fe9d825c81b6f688d633008 11:55 16.november 2022.

    Samo internetno kupljeno zdravilo si lahko uničiš zdravje,zato so lekarne a ne.Poveš težavo in ti pove vse kar te zanima in tudi za zdravilo veš kako in kaj .