Zdravje > Aktualno
5340 ogledov

Evropska kartica? Toliko stane helikoptersko reševanje v tujini

Ko se na smučanju zgodi nesreča...

Z evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja boste ob nesreči na smučišču v tujini deležni nujne zdravstvene storitve pri zdravnikih in zdravstvenih ustanovah, ki so del javne zdravstvene mreže, vendar na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) opozarjajo, da vas kljub temu lahko čakajo določena doplačila. 

Na znanih smučiščih v Avstriji, Italiji in Franciji so na ZPS  v novembru iskali informacije o stroških helikopterskega prevoza s smučišča v bolnišnico in reševanja z akijem: "Enotnega pravila ni, saj ima vsaka država svoja pravila, ki se lahko razlikujejo celo znotraj same države od regije do regije, a vsem je skupno eno – zdravstveno zavarovanje prevoza s helikopterjem ne krije ali pa ga krije le v manjšem delu," pred odhodom na smučanje v tujino navaja ZPS.

Evropska kartica zavarovanja ne krije teh stroškov

 | Avtor: Profimedia Profimedia
Opozarjajo, da evropska kartica zavarovanja, ki si jo uredimo pred odhodom v tujino, za primer poškodbe na smučišču nikakor ni dovolj.  

Tako v Avstriji kot tudi v Franciji osnovno zdravstveno zavarovanje ne krije stroškov reševanja z gore v primeru poškodbe na smučišču, v večini primerov podobno velja tudi v Italiji: "Računati na to, da bomo že nekako sami prišli v dolino ali da se poškodba ravno nam pa res ne more zgoditi, je igranje z ognjem. Turistična zavarovanja so razmeroma poceni, še zlasti če pomislimo, kakšni stroški nas lahko doletijo, če nas je treba reševati s helikopterjem," dodajajo. 

Avstrija: kriti stroški prevoza z rešilcem

V Avstriji evropska kartica pokriva le stroške prevoza z rešilcem iz doline do bolnišnice in bolnišnične stroške, medtem ko je vsako reševanje z gore načeloma plačljivo. Izjema so šolski smučarski izleti, za katere v Avstriji velja, da so z evropsko kartico kriti tudi stroški reševanja.

Helikopter: do osem tisoč evrov

Reševanje s helikopterjem je večinoma zelo drago in hitro naraste na več tisoč evrov (tudi do 8000 evrov), odvisno od dolžine poleta oziroma časa, ko je helikopter v zraku, saj se strošek reševanja obračuna glede na minute letenja (približno 80 do 90 evrov/minuto). "Izjemoma lahko v posebej upravičenih primerih, ko gre za hujše poškodbe, zahtevate povračilo stroškov reševanja v višini 849,93,evra, " so ob poizvedovanju v Avstriji ugotovili na ZPS.

Tudi stroški reševanja z reševalnimi sanmi niso kriti. Nekatera smučišča teh stroškov sicer ne zaračunavajo, vendar gre pri tem za njihovo lastno odločitev in ne za pravice iz zdravstvenega zavarovanja.

Italija: Velike razlike med regijami

V Italiji se pravice iz zdravstvenega zavarovanja močno razlikujo že med samimi regijami, opozarjajo na ZPS in dodajajo, da italijanski zdravstveni sistem za posamezne zdravstvene storitve večinoma predvideva tudi manjše doplačilo ("ticket"), ki ga plačate sami in po navadi znaša nekaj deset evrov.

Stroški reševanja s helikopterjem in sanmi se med italijanskimi smučišči močno razlikujejo.

  • V Lombardiji in Piemontu je na primer helikoptersko reševanje brezplačno, če je treba poškodovanca prepeljati na urgenco oziroma je potrebna nadaljnja medicinska oskrba. V nasprotnem primeru smučar del stroška nosi sam. Če vas bodo v Piemontu reševali zaradi vašega neprevidnega ravnanja, boste lahko plačali okrog 120 evrov za minuto letenja. 
  • V Bolzanu za helikoptersko reševanje v primeru resnejše poškodbe doplačate 100 evrov, v vseh preostalih nenujnih primerih pa do 1000 evrov. 
  • Na smučišču Kronplatz za prvo pomoč in reševanje s sanmi dodatno zaračunajo še svojo tarifo v višini 200 evrov, kar boste morali plačati sami, ne glede na morebitno zavarovanje. 
  • V Dolini Aoste (Valle d'Aosta) sta načeloma v primeru poškodbe reševanje in nujno zdravljenje krita iz zdravstvenega zavarovanja, vendar je za vsako reševanje na smučišču potrebno doplačilo 200 evrov. V večjih smučarskih središčih imajo pogosto zasebne travmatološke centre, ki nudijo prvo pomoč v primeru smučarskih nesreč, storitve pa so v celoti plačljive. Za ta namen lahko ob nakupu smučarske vozovnice dokupite dodatno zavarovanje za nekaj evrov na dan, ki krije te stroške, svetuje ZPS. 

Francija: Visoki stroški reševanja

V Franciji osnovno zdravstveno zavarovanje ne krije stroškov reševanja s helikopterjem ali drugim načinom reševanja ob poškodbi na smučišču in blizu smučišča. 

Tudi v Franciji stroški reševanja s helikopterjem segajo v tisoče evrov, osnovno zavarovanje pa večinoma le delno krije stroške zdravljenja.

Turistična zavarovanja da, vendar pazljivo

Na ZPS opozarjajo, da preverite  splošne pogoje, saj le-ti marsikateri dogodek izključujejo iz zavarovalnega kritja: "Na koncu se namreč kljub temu, da smo bili previdni in smo se pred potovanjem zavarovali, lahko zgodi, da je ravno naš zavarovalni primer izključen iz zavarovalnega kritja ali pa je omejen na razmeroma nizek znesek," potrošnikom svetuje zveza.

Komentarjev 3
  • popokatopetl 13:48 15.januar 2018.

    Za Avstrijo sem videl da smučiščarji takoj kličejo helikopter in reševalnih sani najrajši "nimajo", predvsem da se losajo vsake morebitne odgovornosti. Za manj problematične zlome je to neprikladno, ker helikopter tipično odnese v oddaljeno bolnišnico, čeprav je v vsakem večjem ...prikaži več smučarskem središču za take zadeve dobro usposobljen zdravnik z rentgenom. Brez dodatnega zavarovanja tam ni za smučat.