Zdravje > Aktualno
65 ogledov

Falcon: Prepeljal 21 organov in protistrup

slovenija 16.10.09, falcon, vladno letalo, brnik, foto: bostjan tacol Boštjan Tacol
Število prevozov s falconom narašča. Pri prevozih organov je ključna hitrost. V Sloveniji lani presadili 31 src.

Slovenska vojska je z vladnim letalom falcon v dveh letih od sklenitve sodelovanja z zavodom Slovenija Transplant za nujne prevoze človeških organov prepeljala 21 organov in protistrup. 

Ključna hitrost

Od podpisa pogodbe o sodelovanju 27. marca 2015 Slovenska vojska glede na razpoložljivost zagotavlja dežurno posadko, ki je v dvourni pripravljenosti od klica do vzleta. Predvsem pri presaditvi srca je ključna hitrost, saj srce izven telesa lahko preživi le nekaj ur, je pojasnil vodja Centra za transplantacijsko dejavnost v ljubljanskem kliničnem centru Ivan Kneževič.

Največ src

Najpogosteje falcona zato uporabljajo prav za prevoz src, včasih tudi za prevoz jeter iz evropskih držav. Slovenija namreč sodeluje v mednarodni organizaciji Eurotransplant, ki koordinira in organizira izmenjavo organov med transplantacijskimi centri Belgije, Nizozemske, Luksemburga, Nemčije, Avstrije, Hrvaške, Madžarske in Slovenije.

Slovenija na petem mestu

Tako se doseže boljše ujemanje organov in pokrivajo urgentne potrebe. Presaditev je v Sloveniji zelo uspešna metoda zdravljenja pri dokončni odpovedi organa. Že peto leto se Slovenija uvršča na prvo mesto na svetu po številu opravljenih presaditev srca na milijon prebivalcev in dosega vrhunske rezultate, je povedal Kneževič.

V prvih devetih mesecih so v Sloveniji presadili 81 organov. (Foto: EPA) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Kot je pojasnil, letno izvedejo med 110 in 120 presaditev organov. Lani so presadili 31 src, od katerih so jih 24 pridobili z izmenjavo preko Eurotransplanta. V prihodnjem letu pa naj bi v Ljubljani začeli tudi s presaditvijo pljuč, za katere bo prav tako pomemben hiter transport, medtem ko organe običajno prevažajo s komercialnimi leti ali po cesti, kar je tudi bistveno ceneje.

V nekaterih primerih pa je ključen hiter prevoz s falconom: "V tem oziru je naše sodelovanje s Slovensko vojsko izjemnega pomena. Z njihovo pomočjo naša ekipa uspešno presaja zdrave organe in vsi skupaj tako pripomoremo k reševanju življenj," je dejala direktorica Zavod RS za presaditve organov in tkiv Slovenija Transplant Danica Avsec.

Slovenci pod povprečjem

"Čeprav imamo največje število presaditev, pa to še vedno ni dovolj. Ko potegnemo črto konec leta ugotovimo, da trije ali štirje kljub vsemu niso uspeli dobiti organa. Zato se trudimo, da bi se še izboljšali," je dejal Kneževič. Pri tem je ključna težava pomanjkanje razpoložljivih organov. Slovenci so glede opredelitve za darovanje organov pod povprečjem.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Bethesda 10:47 06.maj 2017.

    Novinarji, lahko bi se povprasali koliko je to procentov od vseh prevozov organov. Bolj nizka se mi zdi.