Zdravje > Aktualno
25139 ogledov

Forenzični znanstveniki rekonstruirali obraz devet tisoč let stare najstnice

Odkrili so jo leta 1933, v središču jame Theopetra v bližini Meteore v Grčiji.

V času sedem tisoč let pred našim štetjem so prebivalci Mezolitika nazadnje zrli v njen obraz. S pomočjo znanstvenikov in rekonstrukcije obraza na videz zelo jezne Avgi, ki po grško pomeni jutro, je danes mogoče videti, kako so izgledala dekleta iz tega prazgodovinskega obdobja. 

Na temelju analize njenega okostja in zob predvidevajo, da je bila stara od 15 do 18 let. Avgi ima precej izobčeno čeljust in to zaradi žvečenja živalske kože, da bi iz nje naredili mehko usnje. Prav to naj bi vplivalo na videz ljudi iz tega obdobja in na jezen izraz na njihovih obrazih. 

Na vprašanje, zakaj je tako jezna, se je profesor Manolis Papagrikorakis, avtor silikonske rekonstrukcije obraza, nastale na osnovi glinenega odtisa glave, pošalil z besedami: "Kako v teh časih ne bi bila jezna,?"

Strokovnjaki predvidevajo, da je bila Avgi sicer precej slabokrvna in imela skorbut, bolezen dlesni, ki nastane zaradi pomanjkanja vitamina C v prehrani. Dokazi kažejo tudi na težave s kolki, zaradi katerih je težko hodila, kar je verjetno razlog za njeno smrt, ugotovitve grških znanstvenikov povzema Reuters. 

Avgi je na ogled v muzeju Acropolis v Ateneh.

     

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.