Zdravje > Aktualno
5216 ogledov

Gantar: Novembrska pošiljka bo namenjena rizičnim skupinam

Tomaž Gantar Nebojša Tejić/STA
Zanimanje za cepljenje proti virusu gripe je letos zaradi epidemioloških razmer v zvezi z novim koronavirusom, pa tudi zaradi dejstva, da je cepljenje tokrat brezplačno, preseglo vsa pričakovanja. Gantar: Prednost bodo imele ogrožene skupine.

Že prejšnji teden, ko se je cepljenje šele začelo, smo poročali, da je cepiva zmanjkalo v ZD Šentjur. Zdaj STA poroča o stanju v ZD Maribor, kjer so prav tako morali prenehati s sprejemanjem prijav, čeprav so letos naročili 8600 doz cepiva, kar je 130 odstotkov več kot leto prej. 

Kot so sporočili, imajo trenutno že 4185 prijav za cepljenje na lokaciji Ulice talcev in Zdravstvene postaje Tabor. Ob tem bodo od 7. in 21. novembra na območju občin Rače-Fram, Hoče-Slivnica in Starše cepili 775 ljudi, 14. novembra pa bodo izvedli še akcijo cepljenja za občane občin Ruše, Lovrenc na Pohorju in Selnica ob Dravi, za katere imajo rezerviranih okoli 350 doz cepiva.

Cepljenje | Avtor: Profimedia Profimedia
Ker imajo cepljenja naročena še v domovih starejših občanov in zaporih, za kar so rezervirali 940 doz, so že porabili vso nabavljeno količino cepiva, zaradi česar trenutno novih prijav za cepljenje ne sprejemajo.

Da bi vendarle cepili še večje število ljudi, so že prejšnji teden naročili dodatnih 5000 doz cepiva, a jih v tem trenutku ni mogoče dobiti, so še sporočili iz Zdravstvenega doma Maribor in dodali, da bodo s sprejemom prijav znova nadaljevali, ko bodo prejeli informacijo o novi pošiljki cepiva.

Nova pošiljka namenjena rizičnim prebivalcem

Da je cepivo proti gripi že "skoraj razdeljeno", ugotavlja tudi minister za zdravje Tomaž Gantar. Njegova ekipa je sredi oktobra napovedala brezplačno cepljenje, minister pa je prebivalce pozval, naj se ga, tudi zaradi možnosti hkratne okužbe ( gripa in covid-19) udeležijo v čim večjem številu. Ljudje so priporočila upoštevali, zdaj pa minister sporoča, da bo novembrska pošiljka prednostno namenila rizičnim skupinam. "Storili bomo vse, kljub velikemu povpraševanju na svetovnem trgu, da pridobimo še dodatne odmerke," je še dodal Gantar. 

NIJZ: Težko do dodatnih odmerkov

Iz NIJZ- ja medtem sporočajo, da je do dodatnih odmerkov v tem času takorekoč nemogoče priti.  "Že v začetku sezone smo vsem proizvajalcem, ki izdelujejo cepivo proti gripi, posredovali dodatno povpraševanje za pridobitev cepiva proti gripi in prejeli smo negativne odgovore. Vsi proizvajalci so nam sporočili, da je na globalnem trgu veliko povpraševanje po cepivu proti gripi in tudi druge države povprašujejo po dodatnih odmerkih cepiva." 

Obrnili so se tudi na druge države, ki bi morebiti lahko imele viške cepiva proti gripi. "Prav tako smo preverjali, ali bi katera od držav odstopila cepivo Sloveniji, vendar glede na povečano povpraševanje tudi drugod, pozitivnega odgovora nimamo. Če bo možnost, da bi katera država cepivo odstopila, ga bomo prevzeli. Smo pa tudi na NIJZ prejeli prošnje za odstop cepiva s strani drugih držav," o tem, kakšne so razmere pojasnjujejo na NIJZ.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je sicer pred dnevi napovedal, da bo del cepiva, ki so ga načrtovali za izvajanje cepljenja v ambulantah NIJZ, odstopil drugim izvajalcem, ki bodo lahko hitreje izvedli cepljenje proti gripi. Z vidika zaščite je namreč pomembno, da se cepljenje opravi čim prej. Večina ambulant NIJZ ima termine zasedene vsaj do konca novembra.

Na vprašanje, kaj to pomeni, za tiste, ki imajo datume za cepljenje rezervirane v novembru ali decembru, na NIJZ pojasnjujejo, da so za tiste, ki so naročeni za cepljenje, odmerki na voljo.
Maja je NIJZ naročil 270.000 odmerkov cepiva proti gripi, skoraj trikrat več, kot so imeli povpraševanj s strani izvajalcev cepljenja, in skoraj 100.000 odmerkov več kot leto prej.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 3
  • ivan277 14:39 29.oktober 2020.

    Zasebno in zavarovano posojilo Lahko vam pomagam dobiti posojilo, financiranje ali naložbo. če vas zanima, prosimo, odgovorite za več podrobnosti.E-naslov: posojila386@gmail.com Hvala vam

  • Avatar ovca
    ovca 08:30 29.oktober 2020.

    Leon, zato to počnejo, da bi povečali interes za cepit. BAJE cepivo proti gripi, DELNO pomaga tudi proti covid-u. In, če ne bo dovolj cepiva proti gripi, je pri ovcah logična posledica, da se bdo tepli za cepivo proti covid-u. ...prikaži več Matr so tile krte*ni prozorni :(

  • Avatar Leon
    Leon 07:10 29.oktober 2020.

    Najprej objavijo ,da bo cepljenje brezplacno za vso populacijo ,potem ugotovijo,da nimajo dovolj cepiva . Zakaj povzročajo nejevoljo in paniko med državljani ? Normalno bi bilo,da najprej cepijo rizicne skupine in predvsem ZDRAVSTVENO OSEBJE .