Zdravje > Aktualno
350 ogledov

Na poti do novega, pomembnega cepiva

Žurnal24 main
Naključno odkritje, ki lahko spremeni dosedanja pravila.

Ob preučevanju cepiva proti meningitisu so znanstveniki ugotovili še nekaj presenetljivega in sicer, da cepivo omogoča tudi zmerno zaščito pred gonorejo.

Ker gre za spolno prenosljivo okužbo, zaradi katere je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) nedavno sprožila globalni alarm, je naključno odkritje morebitne imunizacije oziroma cepljenja proti gonoreji še kako pomembno. 

Gonoreja bakterija | Avtor: Profimedia Profimedia
Kot pravijo strokovnjaki, raziskava odkriva nove možnosti pri iskanju cepiva proti spolno prenosljivim boleznim: "Ta raziskava lahko v marsičem spremeni pravila," je dejala Linda Glennie, strokovnjakinja za raziskavanje meningitisa.

Gonoreja postaja globalni zdravstveni problem zadnjih let, saj je bakterija razvila visoko stopnjo odpornosti na antibiotike. 

Svetovna zdravstvena organizacija je na ta globalni problem opozorila po tem, ko so prizadevanja za razvoj cepiva pristala na mrtvi točki. Raziskave so sicer pripeljale do štirih kliničnih preizkusov, vendar so bili vsi neučinkoviti. 

V študiji izvedeni v Novi Zelandiji, so raziskovalci uporabili podatke z enajstih tamkajšnjih klinik in to bolnikov starih od 15 do 30 let. Vsi so zboleli za gonorejo ali klamidijo. Gre za bolnike, ki so bili med letoma 2004 in 2006 upravičeni do akcije cepljenja s cepivom MeNZB proti meningitisu.

Ugotovili so, da je pri ljudeh, ki so bili cepljeni, obstajala bistveno manjša možnost, da bi zboleli za gonorejo. 

Ob upoštevanju dejavnikov, kot so narodnost, revščina, geografsko območje in spol, je cepivo MeNZB znižalo pojavnost gonoreje za približno 31 odstotkov.

Sledijo podrobnejše raziskave

Helen Petousis-Harris, vodja raziskave na Univerzi v Aucklandu je dejala, da so rezultati povod za  "zagotovitev eksperimentalnih dokazov," da lahko cepivo proti meningitisu zagotavlja še zmerno zaščito pred gonorejo.

Kljub različnim simptomom in načinov prenosov, je med bakterijama Neisseria gonorrhoeae in Neisseria meningitidis (meningokok) vendarle do 90 odstotkov genetske podobnosti, sporočajo znastveniki. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice