Zdravje > Aktualno
5752 ogledov

"Gospod, na pošti na Čopovi leži moški, ki se ne odziva"

Novinarsko konferenco ob prvem Svetovnem dnevu oživljanja. Anže Petkovšek Simulacija dela zdravstvenega dispečerja in telefonskega vodenja skozi postopke oživljanja.
V Sloveniji vsak dan doživijo srčni zastoj štirje ljudje.

"Gospod, na pošti na Čopovi leži moški, ki se ne odziva," je ob klicu na številko 112 sporočil  Zvone Šeruga. Na srečo tokrat ni šlo zares, svetovni popotnik je skupaj z ženo Romano kot ambasador svetovnega dneva oživljanja sodeloval pri prikazu oživljanja ob navodilih zdravstvenega dispečerja.

"Ostanite na vezi"

Zvone je prepoznal, da je nujno, poklical telefonsko številko 112 in ob srčnem zastoju začel izvajati temeljne postopke oživljanja, šteje namreč vsaka minuta. "Ostanite na vezi, reševalec je že na poti," ga je pomiril dispečer.

Sledila so navodila za oživljanje, zdravstveni dispečer ga je vodil tudi s pomembnimi vprašanji. Zvone je masiral srce, Romana je medtem poiskala defiblilator.

Posnetek oživljanja si lahko ogledate v spodnjem videu.

 

Le tretjina jih zna pomagati

Ambasadorja in strokovnjaki, med njimi tudi reševalci, so nas na današnji Svetovni dan oživljanja - tokrat pod sloganom "Vsak Zemljan lahko reši življenje" - želeli spodbuditi, da bi obnovili znanje, ki smo si ga že pridobili; bodisi v šoli ali ob vozniškem izpitu in verjetno marsikaj od tega pozabili. "Le slaba tretjina očividcev pri nas zna ali si upa pomagati ljudem z nenadnim srčnim zastojem," je opozoril predstavnik Slovenskega reanimacijskega sveta dr.med. Matej Jenko.  "Človek, ki ne diha in se ne odziva, je mrtev. In če nič nenaredimo, bo tak tudi ostal," je dodal. 

Vsaka minuta šteje

Če takoj po zastoju začnemo z oživljanjem, se možnost preživetja poveča za štirikrat. Večinoma se zgodi v domačem okolju, zato je poznavanje temeljnih postopkov oživljanja tudi skrb za naše najbližje. 

Novinarsko konferenco ob prvem Svetovnem dnevu oživljanja. | Avtor: Anže Petkovšek Novinarsko konferenco ob prvem Svetovnem dnevu oživljanja. Anže Petkovšek
Veliko ljudi je strah, da ne bi pravilno oživljali. A to, da ne pomagamo, je najslabša odločitev, so še opozoril.

Kako prepoznati srčni zastoj?

"Oseba s srčnim zastojem je neodzivna. To pomeni, da se ne premika, ne kašlja, se na naše glasno klicanje ali bolečino ne odzove. Dihanje je nenormalno, vdihi so počasni in globoki, pogosto pa oseba sploh ne diha," je pojasnil vodja Dispečerske službe zdravstva Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana Andrej Fink.

Dispečerski center 112 rešilec nujna medicinska pomoč reševalec Dogodka ne bo pozabil Zdravje Intervju: Andrej Fink: "Z ogroženo pacientko v rešilcu, ko se je na avtocesti naenkrat zabliskalo ..."

Andrej Fink: "Številko 112 treba poklicati tudi, če nismo prepričani, ali ima oseba res srčni zastoj in če je potrebno oživljanje."

Novinarsko konferenco ob prvem Svetovnem dnevu oživljanja. | Avtor: Anže Petkovšek Simulacija dela zdravstvenega dispečerja in telefonskega vodenja skozi postopke oživljanja. Anže Petkovšek
Zvone in Romana sta dobro opravila nalogo. Izvajanje stisov prsnega koša pet centimetrov na sredini prsnega koša s frekvenco sto do120 stisov na minuto je bilo pravilno, ob natančnem poslušanju in upoštevanju navodil defibrilatorja, je le ta dobro služil svojemu namenu. Ambasadorja sta si prislužila aplavz, tudi od reševalca motorista, ki je prevzel nalogo.

vanda.levstik@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.