Zdravje > Aktualno
117 ogledov

Gospodinjski aparati porabijo veliko več, kot navaja proizvajalec

hladilniki v trgovini
Evropski potrošniki na ta račun na leto izgubijo za več kot deset milijard evrov potencialnih prihrankov.

Veliko gospodinjskih aparatov dejansko porabi bistveno več električne energije, kot to zagotavljajo proizvajalci, poroča nemški časopis "Sueddeutsche Zeitung," ki se sklicuje ne študije več evropskih okoljskih organizacij - Claps, Ecos, EEB, Topten.

Testi so zajeli dvajset različnih naprav, od hladilnikov, pralnih strojev, luči do televizij: "Poraba električne energije se običajno poveča za 20 do 30 odstotkov, v nekaterih primerih pa je bila dvakrat večja od tiste, ki jo je navedel proizvajalec," navaja časopis.

Pralni stroji | Avtor: Profimedia Profimedia
Razlike med rezultati testov v laboratoriju in v stanovanjih med drugim nastajajo zaradi testiranj v nerealnih pogojih, pa tudi zaradi zastarelih metod, ki jih pri testiranjih uporablja proizvajalec, navaja časopis. 

Primer: Eden od proizvajalcev je do ekstremno nizke porabe svojega hladilnika prišel po tem, ko je hladilnik napolnil z že vnaprej ohlajenimi testnimi sestavinami, kar je seveda daleč od realnih pogojev, s tem, da ni upošteval zapiranja in odpiranja vrat hladilnika. Sicer v standardnih testih za merjenje porabe energije kar se odvoda toplote tiče, odpiranje in zapiranje vrat hladilnika ni predvideno, še povzema nemški časopis. 

Po navedbah potrošniških organizacij, evropski potrošniki na ta račun  tega vsako leto izgubijo za več kot deset milijard evrov potencialnih prihrankov.

Glede na študijo, nam lahko televizija v svoji življenski dobi pri porabi elektrike povzroči za okoli 20 evrov več stroškov od dejansko pričakovanih, pri  pomivalnem stroju je ta strošek že 190 evrov, navaja časopis. 

Študija ne omenja modelov niti proizvajalcev, po uradnih standardih bi morali namreč isti test na eni napravi ponoviti kar štirikrat, da bi bil veljaven. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 15
  • partizanka 19:56 11.julij 2017.

    več prišparamo, večji so davki, več nam pokrade UDBOMAFIJA. Ne verjamete? Jutri bo nov dan!

  • TistoPravo 19:56 11.julij 2017.

    ...preko nižje nadaljne porabe...

  • TistoPravo 19:56 11.julij 2017.

    Nakup novega hladilnika ali zmrzovalnika se v večini primerou izplača toliko, kot nakup drage varčne sijalke z navadno tapoceno.Nikoli ne boste privarčevali nove nakupne vrednosti.Zato prosim, ne zavajajte v nepotrebne nakupe ljudi. Noben skoraj noben nakup ...prikaži več novih el.naprav ne zmora povrniti preko nižje nadaljne napake vrednosti nakupa. Torej bullshiting je to, oziroma nategovanje kupcev...in ljudi, ko se jih od nekdaj!