Zdravje > Aktualno
795 ogledov

Gripa: Kašelj lahko traja več tednov

Gripa, kašelj Profimedias
Zaradi gripe omejili obiske v večini slovenskih bolnišnic. Mrazenje, izčrpanost, visoka temperatura, glavobol, bolečine v mišicah in kosteh, dražeč občutek v žrelu in suh kašelj, so simptomi gripe, ki navadno izginejo v dveh do sedmih dneh, razen kašlja, ki lahko traja več tednov.

V zadnjih dnevih se povečuje število obolelih za okužbami dihal. Te najbolj ogrožajo starejše in otroke do enega leta starosti, pa tudi kronične bolnike, gripa včasih zahteva celo žrtve; tako smo včeraj že poročali o smrtnih primerih na sosednjem Hrvaškem, kjer sta umrli dve osebi. Hrvati pa sporočajo, da se je gripa pri njih pojavila nekoliko prej, kot običajno.

Za cepljenje še čas

S vprašanjem, kako je z gripo pri nas, smo se obrnili na Nacionalni inštitut za javno zdravje (Nijz), kjer so nam odgovorili, da sezona gripe in akutnih okužb dihal poteka kot običajno in ni zgodnejša: "Zaznali smo posamezne primere okužbe z virusom influence, večjega obsega obolevanja še ni," je pojasnila Dr. Maja Sočan in dodala, da strokovnjaki cepljenje še vedno priporočajo. 

Če na Nijz pojasnjujejo, da je vse običajno, pa se po nekaterih slovenskih bolnišnicah zaradi povečanega števila gripoznih obolenj in zaradi preprečevanja vnosa in širjenja bolezni že omejili obiske.

Od danes Ptuj, Jesenice in Novo mesto

Bolnišnica Ptuj | Avtor: Bolnišnica Ptuj Bolnišnica Ptuj
Z današnjim dnem še v bolnišnici Ptuj, kjer so nam povedali, da so zaradi povečanega števila virusnih okužb dihal in gripe na vseh njihovih oddelkih omejili obiske na eno samo osebo. 

Podobno in ravno tako od danes velja za obiske v bolnišnici Jesenice, kjer so omejili obiske na vseh kliničnih oddelkih na eno zdravo odraslo osebo pri vsakem hospitaliziranem bolniku.

Zaradi povečanega števila virusnih okužb in prvih primerov sezonske gripe so obiske delno omejili tudi v Splošni bolnišnici Novo mesto. Kot so sporočili popoldne,  obiskovalce prosijo, da na obiske k bolnikom prihajata največ dve zdravi osebi na dan, otrokom pa obiske odsvetujejo.

V Izoli prepovedali obiske

V Splošni bolnišnici Izola so včeraj obiske celo prepovedali, kot so sporočili, "zaradi povečanega števila bolnikov z respiratornimi okužbami." Prepoved velja do preklica in to na vseh oddelkih.

Omejitev obiskov še vedno velja tudi na nekaterih oddelkih Splošne bolnišnice Slovenj Gradec. V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor pa že od konca lanskega leta svojcem bolnikov priporočajo, da v bolnišnico prideta največ dva hkrati: "Na posameznih oddelkih UKC Maribor zaznavamo povečano število obolelih z znaki virusnih črevesnih obolenj in obolenj dihal. Med slednjimi se pojavljajo tudi prvi primeri laboratorijsko potrjene gripe. Enota za obvladovanje bolnišničnih okužb priporoča, da bolnike, hospitalizirane v UKC Maribor, obiščeta do največ dva zdrava obiskovalca hkrati. Otrokom do 15 let obiskov ne priporočamo," so zapisali.

Poklicali smo še v našo največjo bolnišnico UKC Ljubljana, kjer so nam pojasnili, da ravno tako beležijo prve pojave gripe, vendar omejitev obiskov še ni bilo potrebno uvesti, enako so nam povedali v Splošni bolnišnici Murska Sobota. 

Podrobneje o gripi

Ptičja gripa | Avtor: EPA EPA
Gripa (influenca) je akutna virusna bolezen dihal, ki se zelo hitro širi. Pojavlja se predvsem v zimskih mesecih na severni polobli in ogroža vse prebivalstvo, še posebno starejše ljudi, bolnike s kroničnimi srčnimi, pljučnimi, presnovnimi in drugimi boleznimi in majhne otroke.

Povzročajo jo trije virusi

Znani so trije virusi, ki  povzročajo gripo, virus influence A, B in C. Virus influence A povzroča epidemije in pandemije, virus influence B povzroča običajno omejene izbruhe na primer v šolah in vrtcih. Virus influence C okuži posameznike in ne povzroča epidemij. Ločitev posameznih tipov virusov influence je možna z mikrobiološkimi preiskavami:  Viruse influence A razvrstimo po podtipih na podlagi dveh površinskih antigenov: hemaglutinina (H) in nevraminidaze (N). Tri vrste hemaglutininov (H1, H2, H3) in dve vrsti nevraminidaze (N1, N2) so v virusih influence, ki povzročajo pri ljudeh sezonsko gripo, " pojasnjujejo na Nijz.

Čas od okužbe do pojava bolezni je kratka.

Bolezenski simptomi in znaki gripe so vročina, nahod, bolečina v žrelu, kašelj, ki se pojavijo 1-3 dni po okužbi.

Virus potuje do enega metra

gripa | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Povzročitelj gripe, virus influence, se prenaša s kužnimi kapljicami in preko površin, ki so onesnažene z izločki dihal obolelega z gripo. Kužne kapljice nastanejo ob kihanju, kašljanju in glasnem govorjenju. Prepotujejo razdaljo največ do enega metra, zato je za prenos virusa influence potreben tesnejši stik z zbolelim, običajno v zaprtem prostoru. Na površinah v posušeni sluzi lahko virus influence preživi več ur. Če se onesnaženih površin dotaknemo s prsti, lahko virus influence zanesemo na sluznice nosu in ust in se okužimo.

Za gripo se lahko okuži vsak

"Po okužbi z virusom influence pa je potek lahko precej različen in odvisen predvsem od splošnega zdravstvenega stanja, starosti, imunskega sistema in tega ali smo se v preteklosti že okužili s podobnim virusom influence. Pri mlajših, sicer zdravih poteka okužba brez simptomov –  kljub okužbi ne zbolimo, pri starejših kronično bolnih pa je potek lahko težak in zapleten," pravijo na Nijz. 

Kašelj lahko traja več tednov

Mrazenje, izčrpanost, visoka temperatura, glavobol, bolečine v mišicah in kosteh, dražeč občutek v žrelu in suh kašelj, vse to so simptomi gripe, ki navadno izginejo v dveh do sedmih dneh, razen kašlja, ki lahko traja več tednov.

Majhni otroci kužni dlje časa

Največja kužnost je tik pred pojavom bolezni in nekaj dni po začetku gripe ( tri do pet dni). Majhni otroci izločajo večje količine virusa, zato so kužni dlje časa, celo sedem dni dni ali še več. Dolgotrajnejše izločanje virusa je značilno za bolnike z okrnjenim imunskim sistemom.  

Počakajmo, da izzveni

Pri večini bolnikov zdravljenje s protivirusnimi zdravili ni smiselno. Najbolj pomembno je, da si olajšamo težave in počakamo, da gripa izzveni.Če imamo povišano telesno temperaturo nad 38°C, jemljemo antipiretike – zdravila, ki znižajo telesno temperaturo.

Med žrtvami nove gripe v ZDA bi bili predvsem otroci. | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Za otroke je primeren paracetamol, odrasli pa lahko vzamejo paracetamol ali aspirin.  Svetuje se uporaba kapljic za nos, da se prehodnost nosu poveča in olajša dihanje. Zaužijemo dovolj tekočin, saj jih zaradi vročine izgubimo več kot običajno. Zdravnik običajno svetuje počitek in izogibanje telesnim naporom dokler traja vročina.

Jemanje antibiotikov lahko škodi


Za zdravljenje gripe je že nekaj let na voljo več vrst protivirusnih zdravil, ki so različno učinkovita. Zdravila nekoliko skrajšajo trajanje in omilijo potek bolezni, če jih zdravnik bolniku predpiše prvi ali drugi dan bolezni. Nekatera zdravila niso primerna za bolnike z resnimi okvarami ledvic, jeter, druga ne za ljudi z astmo ali kronično obstruktivno pljučno boleznijo. Protivirusna zdravila se običajno predpišejo bolnikom, ki se zaradi težje gripe zdravijo v bolnišnici.

Preprečevanje okužb

Najbolj učinkovita zaščita pred gripo je cepljenje: "S cepljenjem začnemo ponavadi v novembru. Cepljenje je priporočljivo za vsakogar, še posebej za starejše od 65 let, za bolnike s kroničnimi boleznimi pljuč, srca, ledvic, za diabetike, za osebe z imunsko pomanjkljivostjo, zdravljene s kemo- ali radioterapijo in malignomi, ter za majhne otroke stare od 6 do 23 mesecev. Cepljenje priporočamo nosečnicam," so še sporočili z Nijz.

vanda.levstik@zurnal24.si 


Komentarjev 2
  • izRODEk 00:34 05.januar 2017.

    Umivati si roke, ne nositi rok h ustom, uživati dovolj zdrave hrane, vsak dan se pošteno preznojiti, izogibati se toplim zaprtim prostorom z veliko ljudmi. tudi doma ne ogrvajte preveč.... pa bo vse ok. :)

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 11:47 04.januar 2017.

    Kako če v navodilih za gripo lepo piše, da se nosečnic ne sme cepit?Zakaj bi namerno okužil nekoga, ki ima imunodeficit? Cepljenje je namerna okužba, s tem da ni naravna in povzroči zaradi tega veliko hujše posledice kot ...prikaži več naravna okužba. Nekdo očitno ne ve, čemu služi ustna in nosna sluznica oziroma namerno prikriva, da se čim več proda.Zakaj je dobro v telo vbrizgavati živo srebro? V navodilih za cepivo je napisano, da je virus vezan na adjuvant (živo srebro ali aluminij - živčni strup) ZDRAVILNA UČINKOVINA. Kaj že zdravimo, če nismo bolni?