Zdravje > Aktualno
1014 ogledov

Grizenje nohtov: Lahko gre za zelo resno motnjo

Grizenje nohotv Profimedias
Težava nastane tedaj, ko ta navada postane stalnica, ki je ne moremo več obvladati.

Nekateri jih grizejo, ker so nervozni, drugi zaradi dolgočasja, večina pa to počne že povsem avtomatično. Ne le, da so takšni nohti grdi in neestetski, grizenje nohtov povzroča tudi zdravstvene težave.

Grizenje nohtov | Avtor: Profimedias Profimedias

Kot v zadnji študiji opozarjajo nemški znanstveniki, je takšno početje lahko tudi nevarno, saj se za nohti nabirajo bakteriije salmonele in E. Coli. Te kot je znano povzročijo nemalo zdravstvenih težav, z grizenjem nohtov pa jih lahko kar hitro vnesemo v telo.

Kaj je vzrok?

Natančni vzrok, zakaj to nekateri počno, še ni znan, prav tako ni znano, zakaj se navada pojavi že v otroštvu. Številni grizenje nohtov upravičujejo kot najbolj učinkovito obliko obvladovanja stresa, čeprav so lahko v ozadju tudi resnejše psihične težave.

Psihologi so prepričani, da grizenje nohtov v odrasli dobi lahko postane zelo resna težava in navada, ki jo je brez strokovne pomoči zelo težko opustiti. 

Znani nemški psihiater Peter Falkai je tako opozoril, da potreba po grizenju nohtov lahko kaže tudi na obsesivno-kompulzivno motnjo, predvsem pri tistih, "ki to ves čas počnejo in si nohte pogrizejo vse do korena, tako, da priteče kri: "Takrat že govorimo o bolezni", je dejal Falke. Po nemških statistikah naj bi nohte grizlo 15 odstotkov odraslih.

Zdravnik in otroški psiholog  Harald Tegtmeyer pa je ob tem dodal, da to počne 30 do 40 odstotkov otrok. Nekateri nohte grizejo krajši čas, drugi navado ohranijo do najstniških let, nekateri grizenje nohtov opustijo sami od sebe. Težava pa seveda nastane tedaj, ko ta navada postane stalnica, ki je ne moremo več obvladati.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.