Zdravje > Aktualno
83 ogledov

Grom je beseda, ki si jo moramo zapomniti

Možganska kap Profimedias
Bodimo pripravljeni pomagati, morda bomo pomoč rabili tudi mi sami! Zapomnimo si besedo GROM.

"Možganska kap je po celem svetu najpogostejša nevrološka bolezen. Samo v Sloveniji jo letno doživi več kot 4.000 ljudi. Smrtnost je visoka, izredno velika pa je tudi invalidnost, ki jo povzroča, saj mnogi utrpijo tudi hude posledice, kar njim in njihovim svojcem bistveno spremeni kvaliteto življenja," so pred dnevom možganske kapi, ki ga sicer obeležujemo na 29. oktober dejali na Društvu za zdravje srca in ožilja Slovenije 

 Preventiva in še enkrat preventiva

Najpomembnejša preventiva je zdrav način življenja, kar pomeni, da se moramo gibati in to vsaj pol ure na dan. Še kako pomembna je tudi prehrana, ki naj vsebuje več sadja in zelenjave. Poleg tega vzdržujmo telesno težo, omejujmo vnost soli ter seveda maščob in sladkorja. Slabim navadi, kot je kajenje, se odpovejmo kar takoj, priporočajo strokovnjaki.

GROM je beseda, ki si jo zapomnimo vsi

 Gre za besedo, s pomočjo katere  preprosto in zanesljivo prepoznamo znake kapi,

 G – govor (prizadet govor)

 R - roka (delna ali popolna ohromelost ene roke)

 O – obraz (povešen ustni kot – asimetrija obraza)

 M – minuta (takoj pokliči 112)

 "Ukrepati je treba hitro in pravilno. Ne čakati, da bodo pomagali drugi. Verjetnost, da se bomo znašli v bližini obolelega je razmeroma velika, saj se večina možganskih kapi zgodi v domačem okolju. Zato se ne ustrašimo, ampak ukrepajmo. Uspešnost zdravljenja je odvisna predvsem od hitrosti prevoza bolnika v najbližji zdravstveni center, "  so še opozorili na društvu Za zdravo srce.

dezurni@zurnal24.si

Dan za varen avto

 

 

Komentarjev 1
  • Senior 18:48 25.oktober 2016.

    To se pa splača vtisniti v spomin.