Zdravje > Aktualno
4015 ogledov

Grožnja; spet lahko masovno izbruhnejo nalezljive bolezni

Koronavirusi EPA
Strokovnjaki opozarjajo na doslej nezabeleženo epidemijo bolezni kot je malarija ali denga vročica.

Vsa prizadevanja in izboljšanje javnega zdravstva v zadnjih 18 letih širom Latinske Amerike bi bila lahko zaman, če Venezuela ne bo sprejela pomoči glede kontroliranja širjenja malarije, virusa zika, denga vročice in drugih bolezni, ki so prizadele državljane, opozarjajo strokovnjaki v poročilu, objavljenem v strokovnem časopisu Lancet, povzema pa ga Guardian.

Venezuela je bila včasih v vodstvu regije v kontroli malarije, s kolapsom tamajšnje zdravstvene zaščite pa je prišlo do masovnega odhajanja zdravstvenega osebja, kar je privedlo do hudih težav, piše v poročilu.

Bolezni se že širijo in to ne le znotraj države, pač pa tudi izven, v Brazilijo in in Kolumbijo, zaradi vse bolj intenzivnega zračnega prometa in migracij pa je večina Latinske Amerike in karibske širše regije ter celo ameriški mest z venezuelsko diasporo na udaru pred ponovno rastjo bolezni, opozarja poročilo.

"Ponovni pojav malarije in podobnih bolezni v Venezueli je povzročila epidemijo neslutenih razmer ne le v državi, pač pa v celotni regiji. Na osnovi podatkov, ki smo jih zbrali, skušamo vplivati na nacionalne, regionalne in odgovorne na svetovni ravni, da takoj reagirajo in sprejmejo ustrezne ukrepe zoper širješnje epidenije," je izpostavil dr. Martin Llewellyn z univerze Glasgow, glavni avtor študije.

Venezuela Kaos v Venezueli Svet Štirje mrtvi, zažgani kamioni s pomočjo

Venezuela | Avtor: Epa Epa

Vlada ovira delo

Povedal je, da so v realnosti številke gotovo še višje od tistih, ki so jih uspeli zbrati, saj je venezuelska vlada zaprla institucije, odgovorne za zbiranje podatkov za Svetovno zdravstveno organizacijo.

"Venezuelski zdravniki, ki so sodelovali v študiji, so bili izpostavljeni pritiskom in grožnjam z zaporom, laboratirije je policija praznila," je povedal Llewellyn.

Primeri malarije v državi, ki je potrdila izkoreninjenje bolezni že leta 1961, so med letoma 2010 do 2015 zrasli za 359 odstotkov z 29.736 na 136.402. V prihodnjih dveh letih bi se lahko število obolelih povečalo na 411.586, sploh če bo Venezuela še naprej zavračala humanitarno pomoč.

"Pozivamo mednarodno skupnost, da izvrši večji pritisk na venezuelsko vlado, da bi sprejela humanitarno pomoč, s pomočjo katere bi lahko okrepila zdravstveni sistem. V nasprotnem primeru lahko vse, za kar smo se trudili zadnjih 18 let, izgubimo," je sklenil Llewellyn.

Venezuela | Avtor: Epa Epa

Miro Cerar Venezuela Slovenija Slovenija bo priznala Guaidoja

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • mph 17:39 28.februar 2019.

    Kapitalizem pa skrbi, da ima 26 ultra milijarderjev več pod palcem kot 50% najrevnejših na tem planetu.

  • NeAnonimni 13:46 28.februar 2019.

    Narava poskrbi, da populacija ni prevelika.

Sorodne novice