Zdravje > Aktualno
80 ogledov

HIV ne pomeni več smrti

aids hiv Shutterstock
Ob pravočasnem in doslednem zdravljenju lahko z virusom HIV živimo običajno življenje in doživimo takšno starost kot tisti brez okužbe.

Okužba s HIV ne pomeni več smrti. Ob pravočasnem in doslednem zdravljenju, lahko doživimo visoko starost, kot tisti, ki z virusom niso okuženi. S pravočasnim zdravljenjem zmanjšamo tudi možnosti za okužbo partnerja.

S testiranjem lahko rešite življenje sebi in svojim ljubljenim. Brezplačnega testiranja se lahko udeležite tudi danes na ljubljanski infekcijski kliniki ob 13. uri,  ali v prostorih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), na Trubarjevi 2 v Ljubljani. Testirali vas bodo tudi študenti medicine Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani v sklopu Projekta VIRUS. “Testirani boste tudi za hepatitis B, sifilis in gonorejo,” pravi Evita Leskovšek z NIJZ in dodaja, da so na Infekcijski kliniki brezplačna testiranja za virus HIV vsak ponedeljek. Med 12. In 14. uro poteka tudi testiranje na okužbo z virusoma hepatitisa B in C. Brezplačno testiranje je na željo pacienta možno kadarkoli pri svojem zdravniku, ali pa na testirnih mestih po vsej Sloveniji. Večinoma je brezplačno, nekje pa boste morali plačati.

Lahko doživite odkritje zdravila

“Zdravila, ki jih imamo na voljo, okuženega bolnika ne morejo pozdraviti. Vendar pa ustavijo napredovanje virusa in imunskemu sistemu omogočijo, da se obnovi in popravi,” pojasnjuje Janez Tomažič iz ljubljanske Kinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja v priročniku Nasvetnik za življenje s HIV. Pri zdravljenju virusi ostanejo v mirujočih spominskih imunskih celicah, kjer jih z današnjimi zdravili ne moremo uničiti, “saj zdravila delujejo le na viruse, ki so v tistih celicah, ki se delijo.” Pojasnjuje, da nekatere od teh celic lahko spijo tudi sedemdeset let, kar pomeni, da boste prej umrli zaradi starosti in sploh ne zaradi virusa. “Pomeni pa tudi, da lahko doživite odkritje zdravila v pravem pomenu besede – in to naj bo vaš življenjski cilj,” opisuje. Če je HIV pozitiven le eden od partnerjev, priporoča, da se okuženi začne zdraviti čim prej: “Z učinkovitim zdravljenjem in ob upoštevanju temeljnih preventivnih ukrepov, kot je denimo kondom,namreč nevarnost za prenos virusa zmanjšamo za kar 96 odstotkov.” Priročnik, ki sta ga založila Združenje za infektologijo in Slovensko zdravniško društvo, je v celoti objavljen tudi na stop-aids.si.

Število se še povečuje

“Danes sicer obeležujemo Svetovni dan aidsa, ki ga je Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) prvič razglasila leta 1988 in vse odtlej je to pomemben mednarodni dan, ki ga usklajeno obeležujemo po vsem svetu,” pravijo na NIJZ. V obdobju 2010–2015 je osrednje geslo globalne kampanje “Proti ničli - nič novih okužb, nič diskriminacije, nič umrlih zaradi aidsa”. Čeprav je bil razvojni cilj, da se do leta 2015 zaustavi širjenje virusa HIV, se čas izteka in tudi SZO opozarja, da ne le da ciljev ne dosegamo, ampak se je število novih primerov v Evropi v zadnjih desetih letih povečalo. “Ne bo dosežen niti cilj, da bomo do leta 2015 v Evropi testirali 90 odstotkov ključnih skupin, saj je do zdaj ta številka le pri 53 odstotkih,” pravijo. V Sloveniji so do 18. novembra 2014 prejeli podatke o 43 novih diagnozah okužbe s HIV, za aidsom je zbolelo 15 oseb, umrl pa je en bolnik z aidsom. Skupno je bilo od leta 2004 do vključno 18. novembra 2014 prepoznanih 450 okužb s HIV, medtem ko je umrlo 23 bolnikov z aidsom.

“V Evropi se širijo okužbe HIV na račun prenosa virusa med injicirajočimi uživalci drog v Vzhodni Evropi, medtem ko se v Zahodni Evropi in pri nas širi predvsem v populaciji moških, ki imajo spolne odnose z moškimi,” pravijo. V Sloveniji so do 18. novembra 2014 na NIJZ prejeli podatke o 43 novih diagnozah okužbe s HIV. Med 39 primeri med moškimi jih je bilo 21 med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi, prijavljeni sta bila tudi dve okužbi pri injicirajočih uživalcih nedovoljenih drog. “Tudi v letošnjem letu je bila pri dobri polovici oseb diagnoza okužbe s HIV postavljena pozno, namreč takrat, ko bi že morali prejemati protiretrovirusna zdravila,” opozarjajo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.