Zdravje > Aktualno
50 ogledov

Homoseksualne moške odklanjajo zaradi zaščite bolnikov

krvodajalstvo, kri Shutterstock
V zgodnji okužbi, ko je virus HIV že lahko prisoten oziroma je prisoten v tako majhni količini, da ga test ne zazna, je lahko rezultat testiranja na prisotnost virusa HIV negativen.

"V Sloveniji že od leta 1986 vsako enoto darovane krvi testiramo na prisotnost okužbe s HIV in do sedaj nismo zabeležili prenosa okužbe s krvjo," pravi Vodja centra za izbor dajalcev in zbiranja krvi na Zavodu RS za trasfuzijsko medicino, Polonca Mali. Sicer je prenos HIV-a s krvjo v državah z visoko razvitim presejalnim testiranjem in visoko stopnjo odgovornosti pri krvodajalcih, po njenih podatkih zelo nizek, in sicer en primer na 6, 5 milijonov. 

"Zagotavljanje varne krvi se prične z varnimi in odgovornimi krvodajalci, ki se morajo zavedati, da z neodgovornim darovanjem lahko škodijo bolniku oziroma jim lahko ogrozijo zdravje," pravi. V zgodnji okužbi, ko je virus že lahko prisoten oziroma je prisoten v tako majhni količini, da ga test ne zazna, je lahko rezultat testiranj negativen. Pojasnjuje pa, da so njihove metode presejalnega testiranja krvodajalcev in krvi najsodobnejše, licencirane po najstrožjih mednarodnih kriterijih ter popolnoma avtomatizirane, kar omogoča zagotavljanje največje varnosti v danem trenutku.

Lahko se testirate kot samoplačnik

"Tisti krvodajalci, ki se hočejo testirati, imajo to možnost opraviti testiranja pri nas kot samoplačniki, tudi anonimno in na drugih mestih," pravi. V primeru pozitivnih izsledkov testiranja krvi transfuzijska služba krvodajalca zaupno obvesti ali ga po potrebi pokliče na odvzem vzorca krvi za ponovitev testiranja. Ni res, da kri darovalcev že zmešajo in jo šele nato testirajo. "V Sloveniji testiramo vsako posamezno enoto odvzete krvi na prisotnost označevalcev hepatitisa B in C, aidsa in sifilisa," pojasnjuje in dodaja, da zelo redko odkrijejo okužbe zaradi katerih moramo kri zavreči. Okuženo kri po posebnih predpisih in postopkih zavržejo oziroma uničijo.

Na vprašanje, ali se jim ne zdi sporno, da krvi ne odvzemajo moškim, ki so imeli spolne odnose z moškimi, odgovarjajo: "Strokovna doktrina, ki jo izvajamo pri izboru krvodajalcev v zvezi z moškimi, ki imajo spolne odnose z drugimi moškimi, je takšna, da jih zaradi zaščite prejemnikov – bolnikov,  odklonimo. Delež okuženih s HIV je še vedno najvišji med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi."

Komentarjev 4
  • kapibara 12:52 03.december 2014.

    Še enkrat čitaj - čita ..na začetku je lahko prisotnost tako majhna, da jo test NE zazna...

  • Andrej Kovačič 20:45 01.december 2014.

    kaj tebi ni jasno? to da je možnost okužbe s krvjo hetero darovalca 99% manjša kot s krvjo homoseksulaca? razmisli

  • mirko 18:51 01.december 2014.

    Torej po tem takem, če nekdo za transfuzijo dobi okuženo kri od heteroseksualne osebe, (zato ker pač test pri kontroli krvi ni zaznal prisotnost virusa), bo okužba manj verjetna, kot če dobi okuženo kri od homoseksualne osebe ?! Zopet ena ...prikaži veča od Slovenskih cvetk, ki nima nič skupnega z znanstvenimi razlogi, ampak kvečjemu z razlogi predsodkov do homoseksualno usmerjenih ljudi.