Zdravje > Aktualno
135 ogledov

Hrvate vznemirila gora odvrženih mandarin

mandarine Žurnal24 main
Kako je to mogoče, ko pa imamo toliko lačnih ljudi, se sprašujejo številni Hrvati, ki jih je vznemirila gora odvrženih mandarin v dolini Neretve.

Fotografija je nastala v okolici mesta Opuzen, ki se nahaja v samem osrčju doline reke Neretve, kjer se je v mesecu oktobru začela sezona obiranja mandarin.  

Fotografija odvrženih mandarin je na družabnem omrežju Facebook sprožila pravo ogorčenje številnih Hrvatov, ki se sprašujejo, kako je mogoče zavreči takšen zaklad, ko pa je na drugi strani toliko lačnih otrok: "Zakaj jih ne podarijo domovom za ostarele, šolam, vrtcem?" se sprašuje okoljska aktivistka  in neodvisna poslanka  Ana Musa, ki je fotografijo tudi objavila.

Kako je to mogoče, da tak zaklad pristane na smetišču, se je še vprašala hrvaška poslanka in ob tem naštela številne zdravilne lastnosti sadeža, ki ga v dolini Neretve imenujejo tudi "rumeno neretvansko zlato".

Raziskave kažejo, da uživanje tega sadja, ki je med drugim bogat z vitaminom C, ščiti pred infarktom, diabetesom in  debelostjo, je zapisala Musova. "Pigment iz mandarinine lupine je desetkrat močnejši od tistega, ki ga pridobimo iz grenivke. Posušena lupina se uporablja za čaj, iz mandarin izdelujejo žganje, marmelado, sokove, " je dodala.

"Mnogi obtožujejo Todorića in njegov Konzum. Nekateri proizvajalci pravijo, da je kriv embargo z Rusijo, tretji so prepričani,  da so nekateri sadeži enostavni premajhni in zato neprimerni za prodajo, " je še navedla ogorčena poslanka in zato zahtevala odgovore kmetijskega ministra.

Po poročanju hrvaških medijev se podobni prizori dogajali tudi v preteklosti.

Komentarjev 5
  • smejka 08:35 25.oktober 2016.

    Vsak,ki vrže hrano v smeti,bi mogel bit kaznovan(najmanj z 10X vrednostjo zavrženega + globa)

  • jakec1575 16:41 24.oktober 2016.

    Žal se cena na tem norem svetu drži tako, da se 30% hrane mece v smeti, 45% hrane v v povprecju propade v hladilniku. Vecji, ko je hladilnik, vec vrzete stran, da restavracije zaradi zakonskih direktiv morajo metati hrano stran, ...prikaži več da trgovci sprejmejo samo tocno specificirano velikost sdezev, da recimo ob toci ne mores dobiti subvencije in hkrati prodati, kar ti ni stolklo. eno ali drugo. Skratka, ta svet je nor. Iz mandarin pa bi lahko naredili toliko dugih sekindarnih izdelkov.

  • Pepe007 14:55 24.oktober 2016.

    Ne dvomim v to, da bi tisti, ki je mandarine odpeljal na smetišče, te veliko raje prodal in kaj zaslužil. Ampak iz kdove katerega razloga to ni možno. Hrvatom le svetujem, da poslanki ukinejo poslansko plačo, saj ima toliko ...prikaži več dobrih poslovnih idej kaj narediti z mandarinami, da tega državnega drobiža ne rabi. No, predlogi s podarjanjem profitnim organizacijam, kar so denimo zame domovi za ostarele, so za moje pojme povsem butasti, ker potem jim ne boš več nič prodal.