Zdravje > Aktualno
3746 ogledov

Huda preizkušnja, ki prizadene vse več mlajših

Profimedia
Strastni mlajši kadilci so izpostavljeni skoraj petkrat večjemu tveganju za možgansko kap kot moški, ki nikoli niso kadili.

Rezultati študije ZDA, ki so jo izvedli znanstveniki na Univerzi v Marylandu, kažejo, da so mlajši moški, ki so kadilci, izpostavljeni večjemu tveganju za možgansko kap. Tveganje se povečuje s številom pokajenih cigaret na dan, piše v raziskavi, objavljeni v znanstveni reviji Stroke.

V  triletni študiji je sodelovalo 1145 moških v starosti od 15 do 49 let. Povprečni kadilci (povprečno ena škatlica na dan) imajo 88 odstotkov večje tveganje za možgansko kap v primerjavi s tistimi, ki nikoli niso kadili. Pri moških, ki pokadijo manj kot 11 cigaret dnevno, je to tveganje 64-odstotno, so na koncu ugotovili raziskovalci. 

Strastni kadilci, tisti torej, ki pokadijo dve ali več škatlic cigaret na dan, so izpostavljeni skoraj petkrat večjemu tveganju za možgansko kap kot moški, ki nikoli niso kadili.

rešilec Najpogosteje zjutraj Zdravje To je nenadni vzrok smrtnosti ali invalidnosti

Rezultati so zelo pomembni, poudarjajo znanstveniki, ishemične možganske kapi (zamašitev žil) pri mlajših odraslih je namreč vedno več, kar je pokazala tudi globalna študija iz leta 2013, objavljena v ugledni medicinski reviji Lancet. 

Sicer so prejšnje raziskave pokazale povezavo med kajenjem in tveganjem za možgansko kap pri ženskah. Po prenehanju kajenja se tveganje za možgansko kap drastično zmanjša.

Že dolgo je znano, da je kajenje močan dejavnik pri nastanku srčno-žilnih bolezni.  Močno pospeši aterosklerozo in s tem poveča možnost nastanka krvnih strdkov.


 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.