Zdravje > Aktualno
9777 ogledov

Hude poškodbe: Klinika napolnjena z nabiralci češenj

urgenca Saša Despot
Povprečna starost nabiralcev 70 let.

"Apeliram na starejše nabiralce češenj, da je bolje, da pustijo češnje zgniti, kot pa da se polomijo," je v današnji posebni izjavi za javnost pozval predstojnik oddelka za travmatologijo na UKC Ljubljana Dr. Matej Cimerman. 

Dvakrat več kot v celem letu 2017

Na ljubljanski urgenci namreč v zadnjem mesecu zaznavajo povečano število poškodovanih zaradi padca s češenj; če so lani zdravili 24 poškodovancev, so ji letos v mesecu dni sprejeli že več kot petdeset.

Dohitevajo motoriste

Letos so na ljubljanski urgenci sprejeli tudi že več kot sedemdeset motoristov, kar je toliko kot lani skozi vso leto, so še pojasnili in opozorili na hude poškodbe, ki jih povzročajo takšne nesreče. 

"Lani je bilo v celem letu približno 80 motorističnih poškodb, letos do četrtka pa že 67.

Težke poškodbe

"Padci s češenj nam letos skoraj dohitevajo motoriste. Povedati moram, da gre za izredno težke poškodbe, kot so zlomljene hrbtenice, stegnenice, saj je povprečna starost nabiralcev češenj okoli sedemdeset let. Praktično imamo popolnoma zapolnjeno kliniko z nabiralci češenj." Travmatolog je dodal, da so rehabilitacije po poškodbi dolgotrajne in potekajo vsaj pol leta.

Mladi nočejo na drevo

Ob vprašanju, zakaj je letos toliko padcev s češenj, pa je zdravnik odgovoril, da je starejšo bolnico vprašal, zakaj gre na češnjo, pa je rekla, da "ta mladi nočejo in da bo vse zgnilo". "To je edini odgovor na to. Očitno je letos dobra sezona češenj in imajo starejši ljudje dejansko občutek, da se dela škoda, če češenj ne oberejo," je dodal.

 

Komentarjev 3
 • janko90 23:52 27.junij 2018.

  Kam gre ta svet! "..mladi nočejo na češnjo.." Ko smo bli mi mal bl mladi, smo obral tud sosedovo, če druge ni bilo... pa še dol so nas podil!

 • Avatar križar
  križar 17:02 16.junij 2018.

  Zato pa so tko drage,ker se vsak 2.nabiralec polomi?

 • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 01:21 16.junij 2018.

  Hitro prepovedat češnje, zato ker je žrtev več kot pri ošpicah. Sarcasm off.