Zdravje > Aktualno
8933 ogledov

Implantacija umetne roženice - prelomni dosežek naših zdravnikov!

Operacija oči Profimedias
Pred dvajsetimi leti je izgubil vid, zdaj je bolnik po zaslugi slovenskih zdravnikov spregledal. Takšna operacija pomeni novo okno v svet in v novo življenje, navajajo v UKC Ljubljana.

Na očesni kliniki UKC Ljubljana so uspešno opravili prvo implantacijo umetne roženice v Sloveniji. Več kot dve uri trajajočo operacijo sta opravila zdravnika Vladimir Pfeifer in Alja Črnej, ki se je štiri leta po specializaciji izobraževala v Angliji in Ameriki, in je znanje o Bostonski keratoprotezi prenesla s šolanja na Harvardu, so sporočili iz UKC.

Pred dvajsetmi leti izgubil vid ...

Oko pred posegom | Avtor: UKCLJ UKCLJ
"Bolnik je utrpel poškodbo z apnom pred več kot 20 leti in pri tem popolnoma izgubil vid na obe očesi. Na desnem očesu je imel v nekaj letih po poškodbi dvakrat presajeno roženico, vendar je obakrat prišlo do zavrnitvene reakcije in se je roženica zamotnila," so sporočili iz Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani, kjer so uspeli bolniku povrniti vid na levem očesu.

Prvemu slovenskemu bolniku podaril umetno roženico

Bolnik je pred operacijo opravil več testiranj na levem očesu. Najbolj pomembna je bila ultrazvočna preiskava, s katero je Katrina Andrejčič Novak natančno izmerila levo oko in opisala zdrav vidni živec. Na podlagi njenih meritev je Alja Črnej naročila izdelavo umetne roženice - Bostonske keratoproteze - posebej za tega bolnika v Harvardski bolnišnici, kjer izdelujejo umetne roženice. Claes Dohlman, ki je Bostonsko keratoprotezo izumil pred več kot 20 leti, je prvemu slovenskemu bolniku umetno roženico podaril.

operacija zenice | Avtor: UKCLJ UKCLJ
Operacija je potekala maja, vendar so potrebovali še nekaj mesecev za redno spremljanje rezultatov posega, ki se je očitno uspešno zaključil. 

Časopis bere tekoče brez očal in mobilni telefon uporablja brez problemov

Med operacijo je dr. Pfeifer odstranil poškodovano roženico in pripravil podarjeno roženico, v katero je dr. Črnej vstavila boston keratoprotezo, jo fiksirala, njen kolega pa jo je presadil na prejemnika: "Bolnik je bil po operaciji izredno zadovoljen, na operirano oko sedaj odlično vidi na bližino brez očal, na daljavo pa z – 2.50 dioptrije 100-odstotno. Časopis bere tekoče brez očal in mobilni telefon uporablja brez problemov. Bolnik je zelo vesel, da tako dobro vidi." 

Nadvse zadovoljna sta tudi kirurga, ki sta povedala, da operacija, s katero lahko nekomu povrneš vid, prinese ogromno osebne radosti.

operaija zenice | Avtor: UKC LJ UKC LJ
Kot še navajajo v UKC, lahko Bostonska keratoproteza za bolnike s poškodovano roženico in s slabo prognozo za presaditev pomeni novo okno v svet in v novo življenje. "Tisti, ki nam dar vida nikoli ni bil odvzet, si pravzaprav niti ne moremo predstavljati, kaj doživljajo ljudje, ko po dolgih letih slepote ponovno zagledajo obraze bližnjih in barve narave,"  navajajo. 

V operacijskem timu so sodelovali tudi medicinski sestri inštrumentarki Erika Jakulin in Martina Marn, anesteziolog Iztok Potočnik in diplomirana medicinska sestra Amina Dolenc.

Komentarjev 3
  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 14:38 02.december 2017.

    To pa je dobra stran moderne medicine - vsaj za moje pojme. Kirurgija - stručkoti na kubik! :)

  • Ledena 17:46 01.december 2017.

    Iskrene cestitke celotni zdravniski ekipi.Ne morem si niti predstavljati,kaksen obcutek je,da je gospod zopet spregledal.Zelim mu vse najboljse in dobro v zivljenju.In da bo max izkoristil cas in koncno zopet uzival v zivljenju.

  • jakec1575 17:24 01.december 2017.

    cestitke