Zdravje > Aktualno
284 ogledov

Infekcijska klinika: Gripe še ni na vidiku, bolniki pa že ležijo na hodnikih

Infekcijska klinika Facebook
Infekcijska klinika: na posteljo čakajo kar na hodniku pred urgentno ambulanto in tako je ves čas.

Na nevzdržne razmere nas je opozorila bralka in se vprašala ali je mogoče na pohodu gripa. Na Kliniki za infekcijska in vročinska stanja UKCLJ namreč bolniki ležijo kar na hodnikih.

Ljubljančanka se je v to prepričala pred dnevi, ko je bolna sorodnica potrebovala pomoč: "Osebna zdravnica jo je zaradi suma na pljučnico z rešilcem napotila na kliniko. Na hodniku pred urgentno ambulanto se je popoldne kar trlo ljudi. Stokanje, kašljanje..., res je bilo grozno. Kaj takega še nisem videla. Mimo nas so hodili bledi in na smrt utrujeni zdravniki ter sestre, ki so bili, to bi rada še posebej poudarila, zelo uvidevni," je dejala in dodala, da je njena sorodnica, ki je že precej stara gospa, prenočila kar na hodniku ob urgentni ambulanti, saj na oddelku ni bilo prostora. 

Odgovor UKC: Še slabše bo

Huda gneča je na infekcijski kliniki že stalna praksa, so nam na vprašanje, če so na pohodu kakšni virusi, odgovorili z UKC: 

"V zadnjem letu je gneča na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana ves čas. To je tudi posledica deloma neurejenih razmer v osnovnem zdravstvu in tega, da Ljubljana nima sekundarne bolnišnice," so zapisali in dodali, da je stanje primerljivo z dogajanjem na internistični urgenci (IPP) - o tem smo nedavno nazaj pisali tudi na našem portalu - in na službi nujne medicinske pomoči ZD. Ob tem so poudarili, da bo še slabše,  "dokler ne bo konkretnih ukrepov, ki presegajo kompetence"  UKC Ljubljana.

Nekaterih starejših nimajo kam odpustiti

infekcijska klinika | Avtor: Bralka Bralka
"Zaradi razvoja medicine se dviga življenjska doba in povečuje  število starostnikov s številnimi pridruženimi boleznimi. Ker se zmanjšuje število oskrbovancev v domovih (zaradi vedno večjih socialnih stisk – ljudje si namreč vedno težje privoščijo zelo drage oskrbe v teh domovih) je tudi slabše zdravstveno stanje ljudi, ki jih negujejo sorodniki na domu. Ti so tudi dalj časa hospitalizirani in pogosto jih iz UKC Ljubljana nimamo kam odpustiti," so žalostno situacijo, s katero se se soočajo nekateri starostniki opisali na infekcijski kliniki in dodali, da sicer prihaja tudi veliko takšnih, ki na urgenci nimajo kaj iskati: "Pogosto se zgodi, da na pregled pridejo tudi ljudje, ki bi lahko vse opravili že na primarnem nivoju, vendar iz kakršnega koli razloga želijo specialistično obravnavo."

Na hodniku čakajo na prosto posteljo

Na naše vprašanje, ali zaradi pomanjkanja postelj kakšnega bolnika pošljejo kar domov, na UKC odgovarjajo, da tiste, ki hospitalizacijo potrebujejo, zagotovo zadržijo v bolnišnici:"Včasih zadošča že enodnevna hospitalizacija. Zaradi vsega povedanega, torej zaradi pretirane gneče pacientov, pa je seveda možno, da kdo prespi na hodniku in počaka, da se naslednji dan postelja izprazni na oddelku klinike," so nam pojasnili.

 "Tudi na oddelku so bolniki ležali na hodnikih," nam je še povedala naša bralka: "Klinika za infekcijske bolezni in vročinska stanja ima priznanih sedemdeset postelj za odrasle bolnike, vendar imamo ves čas tudi zasilne postelje in dodatno nekaj postelj na oddelku, ki je sicer namenjen za krajše obravnave bolnikov," odgovarjajo pristojni.

Neustrezna prostorska ureditev 

Infekcijska klinika | Avtor: Facebook Facebook
Stanje bo torej samo še slabše, vse dokler klinika ne dobi novih prostorov in s tem dodatnih postelj, za kar si že dalj časa prizadevajo: "Velike težave nam predstavlja predvsem neustrezna prostorska ureditev urgentne ambulante, ki ni bila planirana za tako povečano število bolnikov, kot jih imamo sedaj," so še pojasnili na ljubljanski infekcijski kliniki in ob tem dododali, da se zavedajo kako neprijetno je takšno čakanje "zlasti, če gre za bolnike z vročino in drugimi akutnimi težavami.

vanda.levstik@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • mph 23:47 28.oktober 2016.

    Ne, pleško in desnosučni so skurili vse, kar je bilo možno skuriti. Vsakodnevno lahko vidimo kako super nam je včasih bilo.

  • sprehajalec 20:13 28.oktober 2016.

    Šel je za drage nakupe in dilerje, staro gardo bivšega režima.

  • Avatar Leon
    Leon 19:35 28.oktober 2016.

    Zelo dober zapis !