Zdravje > Aktualno
27451 ogledov

Pred sejo vlade: Takšne ukrepe bo treba sprejeti

Covid-19, UKC Ljubljana Matej Povše za UKC LJ Covid-19, UKC Ljubljana
Infektologinja z Infekcijske klinike v Ljubljani o tem, zakaj nas bi nove okužbe s Covid-19 morale skrbeti.

Število okuženih z novim koronavirusom narašča, včeraj so jih zabeležili osem, kar je največ od zadnjega aprila. Prav zato vlada razmišlja o zaostrovanju ukrepov pri vstopu v državo, ki naj bi začeli veljati že jutri.

Da nas bi moralo skrbeti, je za TV Slovenija dejala infektologinja z Infekcijske klinike v Ljubljani Mateja Logar. "Na srečo je trenutno stanje takšno, da gre za večinoma vnesene primere. To so ljudje, ki prihajajo iz rizičnih območij. Seveda, vsak tak, ki pride, že predstavlja potencialni vir okužbe za svojo okolico. Tako, da smo na strani, ko smo relativno na začetku morda že drugega vala," je opozorila strokovnjakinja. 

Ker je med novimi okuženimi tudi zaposleni na UKC Ljubljana, je Logarjeva pojasnila, da se je ta oseba okužila na zasebnem druženju, kamor je prišla oseba iz države, kjer beležijo več okužb. "Nazadnje je bila v službi v ponedeljek, tako je imela malo stikov in ni bila v neposrednem stiku z zaposlenimi in pacienti," je še pojasnila zdravnica. 

Nekaj bo treba narediti

"Dejstvo je, da bo treba to narediti," pa je na na dopoldanski novinarski konferenci, kjer so sicer govorili o medicinskih ventilatorjih, povečanje okužb komentiral minister za zdravje Tomaž Gantar. "Možnost drugega vala torej obstaja," je dodal. 

Pred današnjo sejo vlade se je Gantar sicer sestal z vodjo svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Bojano Beović in direktorjem NIJZ Milanom Krekom.  Beovićeva je ob prihodu v vladno poslopjem za STA dejala, da je treba pregledati, kakšna so zdaj pravila igre za prehod meje ter to poskušati ustrezno spremeniti, "da bomo bolj na varnem". Na vprašanje, kakšne ukrepe sama priporoča, je odgovorila, da je treba točno pogledati, kaj je najbolj smiselno.

Beovićeva: To ni dober znak

Strinja se, da podvojitev primerov okuženih z novim koronavirusom glede na dan prej ni ugodna. Lahko, da je kakšen primer že pričakovan, ker je bil v stiku s prejšnjim primerom, je dejala, a dodala, da teh podatkov še nima. "A stvar ni dobra, to je znak, da je treba nekaj narediti," je poudarila.

Minister Cigler Kralj o morebitnih ukrepih v domovih za upokojence

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je pred sejo vlade na vprašanje o morebitnih novih ukrepih v domovih za ostarele zagotovil, da stalno spremljajo epidemiološke razmere. Tudi na sredinem posvetu z združenjem direktorjev domov za starejše je opomnil, da nevarnost za epidemijo še vedno obstaja in je treba z največjo skrbnostjo izvajati vse predpisane preventivne ukrepe ter pozorno spremljati epidemiološko situacijo. Za to bo danes domovom za starejše tudi poslal navodila, da preprečijo morebiten vnos okužbe, je napovedal minister.

Glede morebitnih novih omejitev oziroma nadaljnjih korakih se bodo posvetovali s kolegi in stroko. Če bodo tako ocenili, je lahko eden od korakov tudi ponovna omejitev obiskov, a Cigler Kralj ne želi prehitevati in prenagljeno sklepati. "Spremljamo razmere in gotovo se bomo pravi čas skupaj s stroko odločili," je zagotovil.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Ender3 14:26 18.junij 2020.

    Nesposobna vlada, minister, drugi hujši val pa na vratih. To bo prava jeba 😎

  • Janez_53 14:04 18.junij 2020.

    Od ministra za zdravje pričakujemo vse kaj drugega, kot jamranje "nekaj bo treba narediti"! Nekaj konkretnega! Ali si ne upa, da ne bi bil kregan od predsednika vlade?