Zdravje > Aktualno
18254 ogledov

Infektologinja: Pravo sliko dobimo šele sredi tega tedna

Covid-19, UKC Ljubljana Matej Povše za UKC LJ Covid-19, UKC Ljubljana
Infektologinja opozarja, da ne smemo popustiti.

Število bolnikov s covid-19, ki se zdravijo v naših štirih bolnišnicah, je ostalo enako kot dan poprej. Zdravi se jih 95, na intenzivnih enotah je trenutno 34 ljudi. Dva sta bila včeraj odpuščena, zato se jih je v domačo oskrbo vrnilo že 152.

Covid-19, UKC Ljubljana Koronavirus v SLO Zdravje NOVO O OKUŽBAH: Danes dobra in tudi slaba novica

Na vprašanje, ali si zaradi ugodnih trendov že lahko vsaj malo oddahnemo, je na TV Slovenija odgovorila infektologinja na Infekcijski kliniki v UKC Ljubljana Mateja Logar, ki je bila  kljub zadnjim ugodnim rezultatom o številu na novo okuženih, precej previdna.

 | Avtor: Vlada RS Vlada RS
Po njenem bomo pravo sliko dobili šele sredi tega tedna. "Iz prejšnjih tednov vemo, da so vikendi nekoliko bolj optimistični, saj je opravljenih tudi manj testov. Pravi trendi se bodo videli šele v sredo, torej po torkovem testiranju. Ampak vseeno, v zadnjem tednu opažamo manjše število pozitivnih rezultatov. To pomeni, da so ukrepi učinkoviti," je dejala Mateja Logar.

Imamo tudi pozitivne izkušnje

Po njenem bo treba še vztrajati, kar pomeni, da z ukrepi, kot je druženje, ne bi smeli popustiti. 

Ne glede na to, da bolnišnice ne beležijo večjega navala bolnikov, je po besedah infektologinje osebje že precej utrujeno. "Predvsem pri tistih, ki delajo v turnusih, kar je intenzivna enota, pri teh se izrazito pozna. Pa ne toliko utrujenost, ritem je drugačen, nimamo prostih vikendov, kar se seveda pozna na splošnem počutju. Dejstvo, da se bolniki zdravijo in odhajajo na navadne oddelke, kjer se jim stanje izboljša tako, da lahko gredo domov, vse to je za nas zelo pozitivna izkušnja," je dodala ob tem. 

Bolezen, ki vodi v začaran krog

Na vprašanje o klinični sliki umrlih in bolnikov na intenzivni enoti, je Logarjeva pojasnila, da so na začetku imeli bolnike z hudo obliko pridruženih bolezni.

Covid-19, UKC Ljubljana | Avtor: Matej Povše za UKC LJ Covid-19, UKC Ljubljana Matej Povše za UKC LJ
Po njenem nekateri bolniki na intenzivnih enotah umirajo tudi neposredno zaradi okužbe s covid-19. "Tukaj gre za izrazito poškodbo pljuč, krvno-žilnega sistema in multiorgansko odpoved. Najprej torej izrazita prizadetost pljuč, potem pa prizadetost preostalih organov, ki vodi v začaran krog, ki ga ne moremo prekiniti," je potek bolezni pri bolnikih, ki jim na koncu ni pomoči, opisala strokovnjakinja. 

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 12
  • milan654 06:06 14.april 2020.

    poglejte gosa dokzorica vse lepo in prav to pame moti vaš doktorski kolega papravi in nima prov kam bo folk šu napočitnice on naj zdravi ljudi in najse briga zase

  • saegnosbird 00:01 14.april 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • popokatopetl 22:11 13.april 2020.

    Medicina očitno ne more obljubit zdravila ali cepiva v par mesecih. Je pa očitno do bo v pol leta takih ukrepov težka kriza, od katere bomo tudi umirali, od nezdravljenih sicer ozdravljivih bolezni, pa tudi od socialne stiske in lakote. ...prikaži več Kaže da bo tega konec takrat, ko bomo korono večinoma preboleli. Podatki kažejo, da so trenutni ukrepi še preveč učinkoviti, s tem tempom bomo prebolevali več let. Zdravstveni sistem ni preobremenjen - nasprotno, večina bolnic komaj kaj dela!