Zdravje > Aktualno
5462 ogledov

Izjemno nevarna tabletka in zelo čist kokain

kokain Shutterstcok
Tabletka lahko povzroči epileptične napade, motnje motorike, izgubo zavesti, možganski edem in infarkt.

"V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS je bila v Ljubljani zaznana ekstazi tabletka z visoko vsebnostjo MDMA, in sicer roza Angry Bird," sporočajo iz Združenja DrogArta.

Tabletka predstavljaja po njihovih večje tveganje za zdravje uporabnikov in za pojav negativnih učinkov, kot so slabost, bruhanje, glavobol, nemir, panični napad, visok krvni tlak, povečano potenje, epileptični napadi, motnje motorike, povišana telesna temperatura, izguba zavesti, možganski edem, možganski ali srčni infarkt.

Narkomani Tragično Slovenija Slovenija: Zaradi prepovedanih drog 47 smrti

Zelo čist kokain

Že prejšnji teden pa so opozarjali na pojav zelo čistega kokaina v Ljubljani z vsebnostjo 93 odstotkov. "Ker se v zadnjem času beleži povečano število obravnav zaradi zastrupitev s kokainom, se uporabnikom priporoča previdnost pri uporabi ter upoštevanje načel zmanjševanja škode, saj uporaba kokaina med drugimi zvišuje tveganje za odpoved srca in možgansko kap," opozarjajo. 

Prejšnji teden so opozorili tudi na ekstazi tabletko z visoko vsebnostjo MDMA, in sicer roza Formula 1. Enaka tabletka je bila v okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS zaznana že v mesecu maju.

Testiranje za prepovedane droge Sprememba zakonodaje Slovenija Bodo v šolah lahko testirali učence na alkohol in droge?