Zdravje > Aktualno
5659 ogledov

Jan, Žan, Anže so različice zelo znanega imena

Otroci zbirajo plastenke Društvo Tandem
V Sloveniji sta med 54.600 imeni dve tretjini ali 37.939 unikatnih.

 

"Na začetku leta  2017 smo v Sloveniji našteli 28.582 ženskih in 26.063 moških imen; 37.939 imen (več kot dve tretjini) je unikatnih, štiri imena pa se med prebivalci pojavijo več kot 20 tisoč -krat (Franc, Janez, Marija, Ana). Če bi bilo z vsakim imenom poimenovano enako število prebivalcev, bi se vsako ponovilo 38-krat, sporočajo z Statističnega urada RS (SURS)," kjer so objavili zanimive podatke o imenih, ki jih za svoje otroke izbriramo v Sloveniji. 

Najdaljša in najkrajša imena

27.235 imen je bilo sestavljenih. Med enojnimi  ali nesestavljenimi imeni,  ki so se med prebivalci Slovenije pojavili več kot 5-krat, je bilo med ženskimi imeni najdaljše Maksimilijana (13 črk), med moškimi imeni pa Maksimilijan in Massimiliano (12 črk). Najkrajša imena so imela po dve črki (za ženske Lu, Li, za moške pa An, Al, Ty, Om).

Najpogostejši imeni 

Lestvica prvih 12 najpogostejših moških imen se od leta 2016 ni spremenila, lestvica takih ženskih imen pa je ostala enaka do sedmega najpogostejšega imena. Več si lahko preberete tukaj!

Najpogostejše žensko ime je še vedno Marija. Čeprav se je število žensk z imenom Marija v enem letu zmanjšalo za 1.700, je to ime tako pogosto (56.971), da prav v vrhu najpogostejših ženskih imen še dolgo ne bo prišlo do spremembe. Drugo najpogostejše žensko ime, Ana, se namreč pojavlja v dvakrat manjšem obsegu: "Marija je v povprečju vsaka 18. prebivalka Slovenije. Med deklicami, ki se rojevajo v zadnjih letih, jih dobi ime Marija čedalje manj; v obdobju po letu 2011 je bilo to ime namreč po pogostnosti imen, danih novorojenkam, na 111. mestu; v tem času je ime  Marija dobilo 97 novorojenk", navaja SURS.

Najpogostejše moško ime ostaja Franc, vendar je moških s tem imenom bistveno manj kot žensk z imenom Marija. Število Francev se je v enem letu zmanjšalo za 750 in tako padlo pod 25.000 (24.330). Med moškimi imeni »v vrhu« nobeno ne izstopa tako močno kot med ženskimi imeni Marija; poleg imena Franc se le še ime Janez  pojavlja več kot 20.000-krat. 

 | Avtor: SURS SURS

Krajše, klicne ali druge oblike najpogostejših imen

Poleg imena Marija so se tako v preteklosti, še posebej pa od sedemdesetih let 20. stoletja dalje v večjem obsegu pojavljale različice tega imena, na primer  Maja, Mojca, Maša.

Ime Maja je bilo na prvem mestu v osemdesetih letih, ime Mojca je bilo tretje najpogostejše v šestdesetih in sedemdesetih letih, ime  Maša je med modnimi imeni v zadnjih 15 letih.

 | Avtor:

Ime Janez je drugo najpogostejše moško ime (21.406). V zadnjih petih letih je ime Janez dobilo 81 novorojenčkov. V najnovejšem času postajajo priljubljene in pogostejše krajše različice tega imena, npr. Jan, Žan, Anže. Če bi tudi ta imena upoštevali pri imenu Janez, bi bilo to ime krepko na prvem mestu.

Stereotip o "kranjskem Janezu" potrjujejo tudi statistični podatki: Janez je bilo namreč v gorenjski in osrednjeslovenski statistični regiji zares najpogostejše moško ime, na lestvici prvih šestih imen pa se je po navedbah Sursa pojavilo v vseh regijah, razen v goriški in obalno-kraški.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.