Zdravje > Aktualno
179 ogledov

Javno je spregovoril o svoji bolezni

Kit Harington Profimedias
Igralec, ki ga lahko občudujemo v seriji Igra prestolov, je šokiral oboževalce.

Britanec Kit Harington je v oddaji javno spregovoril o svoji obsesivno-kompulzivni motnji in s tem šokiral številne oboževalec. Priljubljeni 29-letni igralec, ki ga bolje poznamo kot Jon Snowa iz serije Igra prestolov pa je s tem naredil veliko dobrega, saj gre še vedno za bolezen, ki se je številni sramujejo.

V oddaji This Morning je podrobno opisal svoje vraževerne rituale, ki se jim številni čudijo. Med drugim mora denimo pred vsakim snemanjem pojesti Haribo bombone, preden gre na oder pa mora poljubiti nekatere stvari. Trikrat mora denimo poljubiti tla odra, preden zapusti sobo mora poljubiti fotografije svojih staršev in brata. V oddaji je pojasnil, da je bila njegova punca, igralka Rose Leslie vznemirjena, ko je prišla v sobo in v njej ni bilo njene fotografije. Sicer pa je lepo sprejela njegovo motnjo. 

Čeprav so se na socilanih omrežjih mnogi posmehovali njegovim vraževernim navadam, so mu bili nekateri hvaležni. Ena od oboževalk je napisala: “Ko sem gledala oddajo se vsaj nisem počutila tako osamljeno, ker imam obsesivno-kompulzivno motnjo.”

Kakor da se možgani zataknejo 

"Skrbi, dvomi in vraževerje so precej pogosti v vsakdanjem življenju. Ko pa postanejo te vsakdanje skrbi pretirane, se razvijejo v ure umivanja rok ali ponavljanja nesmiselnih ritualov, takrat postavimo diagnozo obsesivno-kompulzivne motnje," bolezen opisujejo na portalu Ne boj se.

Pri OKM se po njihovem opisu zdi, kakor da se možgani zataknejo pri neki posebni misli ali potrebi in se ne morejo premakniti. Ljudje z OKM svoje simptome velikokrat opišejo kot miselno kolcanje, ki se ga ne morejo znebiti. "V znanosti je OKM znana kot možganska motnja, ki povzroča probleme pri predelavi informacij. Če trpite za obsesivno-kompulzivno motnjo, za to vsekakor niste krivi vi, prav tako ni posledica “šibke” ali nestabilne osebnosti," dodajajo.

Pojasnjujejo, da OKM običajno vključuje tako obsesije kot kompulzije, lahko pa se zgodi, da oseba trpi samo za enimi ali drugimi. Običajne obsesije so strahovi pred okužbo z bacili, umazanijo ... Predstave o poškodovanju samega sebe ali drugih, predstave o izgubi nadzora nad agresivnimi nagoni, vsiljive seksualne misli ali nagoni, pretirani religiozni ali moralni dvomi, prepovedane misli, potreba, da bi imeli stvari “kar tako”, potreba po “povedati, vprašati, priznati” in tako dalje.

Običajne kompulzije pa so umivanje, ponavljanje, preverjanje, dotikanje, štetje, urejanje, aranžiranje, kopičenje, zbiranje, shranjevanje, molitve ...

"Simptomi OKM se lahko izrazijo pri ljudeh vseh starosti. Niso pa vsa obnašanja obsesivno-kompulzivne motnje prišteta med bolezenska. Samo kadar simptomi vztrajajo, nimajo nobenega smisla, povzročajo veliko gorja ali motijo normalno delovanje, zahtevajo klinično pozornost," dodajajo.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.