Zdravje > Aktualno
16 ogledov

Je čas hranjenja pomemben?

ura, krožniki, obrok, dieta Žurnal24 main
Bralko je zanimalo, ali je čas hranjenja povezan s porabo kalorij.

Slišala sem za teorijo, da do treh popoldan porabimo vse, kar pojemo. Kar pojemo po petnajsti uri pa porabimo le v tridesetih odstotkih. To drži? Oziroma kakšno vezo ima čas hranjenja s porabo kalorij?

Odgovarja Miha Šumak, osebni trener ŠUS Eurofitness&FormaNatura

Potrošnja kalorij posameznikovega telesa je odvisna od njegovega metabolizma, zaradi česar je že takoj na začetku nesmiselno govoriti do kdaj, kaj in koliko kalorij potrošimo v določenem dnevu. Zagotovo imate znance, ki vseskozi jedo, pa nenehno uživanje hrane ne vpliva na njihovo postavo, ali obratno. Odvisno je tudi, kdaj je posameznik bolj aktiven: v katerem delu dneva in kdaj manj in ali sploh je aktiven. Nekateri namreč zase, kar se tiče aktivnosti, ne skrbijo, medtem ko so nekateri aktivni že v zgodnjih jutranjih urah ali poznih večernih urah. Zgolj za informacijo ponujam dve različni aktivnosti, ki naj bosta v razmislek: možgani že samo v mirovanju porabijo 20 odstotkov vse telesne energije, medtem ko že z mirno spolno aktivnostjo lahko pokurimo kar lepo količino kalorij in sicer tudi do nekje 200 kalorij!

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.