Zdravje > Aktualno
147 ogledov

Je Donald Trump resno bolan?

Melania Trump Youtube
Ameriški psihiatri o Donaldu Trumpu in o tem ali boleha za malignim narcizmom.

"Donald Trump je nevarno duševno bolan in po temperamentu neprimeren za predsednika neke države," je nedavno nazaj dejal ameriški psihiater in psihoterapevt John D. Gartner.

"Videli smo dovolj, da lahko postavimo diagnozo. Ta motnja je neozdravljiva in jo je treba ločiti od narcistične motnje osebnosti, za katero je značilna emocionalna in psihološka fiksacija na samega sebe," je dodal eden od ameriških strokovnjakov, ki predava na baltimorski medicinski fakulteti Johns Hopkins s področja psihologije, ki meni, je njihov predsednik resno duševno bolan.

Takšen je Trump

Donald Trump | Avtor: EPA EPA
Preganjanje skupine ljudi, v prepričanju, da predstavljajo grožnjo, poniževanje, zasmehovanje in kritiziranje tekmecev, spodbujanje kulta lastne veličine, obljubljanje rešitev za vse težave, če se zaupa samo njemu, na novo postavljanje zgodovine, pomanjkanje občutka oziroma zanikanje realnosti, vse to so značilnosti novega ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Skupina 35- tih ameriških strokovnjakov pa je prepričana, da je duševno bolan.

Maligni narcizem

Ti so v odprtem pismu Trumpu pripisali nagnjenost k sadizmu, agresivnosti, paranoji, impulzivnosti in hiperobčutljivost, kar po njihovem kaže celo na to, da predsednik oboleva za resnim malignim narcizmom.

Omenjena skupina sicer priznava, da predsednika niso pregledali; predvsem pa so kršili pravilo, po katerem psihiatri ne smejo postavljati diagnoz javni osebi brez njene privolitve. Kot piše New York Times, so v tem primeru naredili izjemo, saj je, kot so dejali, "v igri veliko preveč stvari."

Trump neprijeten, vendar ni bolan

Melanija in Trump | Avtor: Youtube/Fox10 Youtube/Fox10
Na mnenje skupine kolegov, se je sedaj odzval ugledni profesor z Univerze Duke Allen Frances. V pismu za New York Times je zapisal, da so ugotovitve o predsednikovem malignem narcizmu netočne, ter da omenjeni strokovnjaki zavajajo javnost: "Diagonze, ki jih pripisujejo ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu so amaterske in po večini napačne. Glede na to, da sem eden od vodilnih strokovnjakov s tega področja in avtor zapisov, kjer je definirana ta motnja, lahko rečem, da predsednik njenih simptomov ne izpolnjuje. On je sicer lahko narcis svetovnega kova, vendar še to ne pomeni, da je duševni bolnik,"  je opozoril profesor in pojasnil, da takšna močna psihična motja bistveno vpliva na socialno in poklicno življenje posameznika ter pomeni hudo oviro v vsakdnjem življenju.

Gre za žalitev psihičnih bolnikov

"Predsednik Trump težave povzroča predvsem drugim, med tem, ko jih sam ne občuti. Mislim, da takšna primerjava s Trumpom dejansko stigmatizira in žali  psihične bolnike, ki so v večini primerov odgovorni, dostojni in dobronamerni," je dodal. 

Narcistična osebnostna motnja

Narcistična osebnostna struktura sodi med mejne (manj zrele) strukture osebnosti. Kaže se v obliki pretiranega občutka lastne pomembnosti in globoke potrebe po občudovanju. 

"Za narcistično osebo bi lahko poenostavljeno dejali, da svoj pogled na svet jemlje kot edini pravilen, dober in z najboljšimi nameni. Toda za to masko velikega samozaupanja leži krhka samopodoba, občutljiva na vsako najmanjšo kritiko," so pojasnili na Inštitutu za razvoj človeških virov.

dezurni@zurnal24

 

Komentarjev 1
  • Žurnalček 19:25 21.februar 2017.

    V USA ni po standardih njihovih psihiatrov , nobenega duševno zdravega državljana ! Maligna ej maligna , ste ruknjeni da prevajate te floskule fuknjenih USA psihiatrov !