Zdravje > Aktualno
53 ogledov

Jimmy Carter: Raka ni več

Jimmy carter EPA
Nekdanji predsednik ZDA Jimmy Carter je v nedeljo sporočil, da so mu zdravniki s terapijo uspešno odstranili raka na možganih, ki so ga odkrili poleti po odstranitvi raka na jetrih.
Nekdanji ameriški predsednik Jimmy Carter je v sporočil, da zadnja magnetna resonanca ni pokazala nobenih znakov raka na možganih več. Raka na možganih so mu zdravniki odkrili poleti, po odstranitvi raka na jetrih. 91-letni Carter je takrat dejal "Imel sem lepo življenje in sem pripravljen na vse, kar bo."
 

Zdravljenje z radioaktivnimi žarki

Jimmy Carter je ZDA vodil od leta 1977 do leta 1981, nato ga je nasledil republikanec Ronald Reagan. Po upokojitvi se je posvetil dobrodelnim dejavnostim, mirovnim posredovanjem in podobnim dejavnostim, s katerimi si je zaslužil spoštovanje po vsem svetu.

Carterja so zdravili s tako imenovano stereotaktično radiacijo, kar pomeni, da so radioaktivne žarke usmerili natančno v rakave tvorbe na možganih. Ob tem je jemal zdravilo pembrolizumab, ki dokazano podaljšuje življenje bolnikov z melanomom. Terapijo bo nadaljeval. 

"Dobra novica, vendar je rak lahko še prosoten"

Zdravniki v Winship Cancer Institute Emory University, kjer zdravijo Carterja, novice niso komentirali. Strokovnjak inštituta, ki sicer ni vključen v zdravljenje pa je opozoril, da to še ne pomeni, da je nekdanji predsednik popolnoma ozdravljen. 

"Preiskave možganov in jeter ne pokažejo nobenega znaka bolezni, vendar so rakave celice še vedno lahko v krvi," pravi Len Lichtenfeld, namestnik vodje zdravstvene službe za Atlanto. "Vendar gre za dobro novico. Predsedniku gre zelo dobro. Številni bolniki z melanomom takega rezultata nimajo. Zdravil se je v najboljši možni kliniki," dodaja. 

In še pred nekaj leti je četrta stopnja stopnja melanoma veljala za neozdravljivo. 

Komentarjev 1
  • Ferluci 08:57 07.december 2015.

    Še dobro, da ni bil naš državljan in da se ni zdravil pri nas.