Zdravje > Aktualno
68 ogledov

K fizioterapevtu tako kot k zobozdravniku

Fizioterapija Profimedias
V Združenju fizioterapevtov si prizadevajo, da bi bil dostop do njihove storitve tako kot pri zobozdravnikih in po zgledu iz tujine mogoč tudi brez napotnice.

Fizioterapevti danes, na obletnico ustanovitve Svetovne zveze fizioterapevtov - WCPT (World Confederation for Physical Therapists), leta 1996 obeležujejo svetovni dan fizioterapije. 

Slovenski fizioterapevti si po zgledu iz tujine prizadevajo, da bi bil dostop do fizioterapevtu mogoč brez napotnice.

Po zgledu zobozdravnikov

"Mislimo, da so fiziooterapevti strokovnjaki na svojem področju, tako kot strokovnjaki, do katerih prideš brez napotnice, kot je zobozdravnik, psiholog in drugi timi, ki delajo v osnovnem zdravstvu," je za Radio Slovenija povedala Gabrijela Starc, predsednica Združenja fizioterapevtov Slovenije. 

Ob svetovnem dnevu si v društvu sicer s svojimi aktivnostmi prizadevajo za boljšo prepoznavnost poklica. "Letošnji Svetovni dan fizioterapije je priložnost, da po sprejetju pomembnih dokumentov, kolektivno pokažemo svetu, kako pomemben poklic opravljamo pri zagotavljanju zdravega in aktivnega staranja in pri optimizaciji funkcionalne neodvisnosti in sposobnosti," je v nagovoru ob svetovnem dnevu fizioterapije zapisala Starčeva. "Dokazi klinične in stroškovne učinkovitosti fizioterapije zastarejše so neizpodbitni."

Aktivno in zdravo staranje

Ob tem je poudarila, da je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) v svoji Resoluciji za leto 2016 sprejela Globalno strategijo in akcijski načrt o staranju in zdravju za obdobje od 2016-2020 (The global strategy and action plan on ageing and health 2016-2020), s ciljema v petih letih delovanja, ki temelji na dokazih, povečati funkcionalno sposobnost telesa vsakega posameznika in na temelju dokazov in partnerstva pripraviti do leta 2020 program Dekade zdravega staranja, ki bi se izvajal od leta 2020 do 2030.

"Vsi si želimo svet, v katerem bi lahko vsakdo živel dolgo in zdravo življenje," poudarja Starševa. "Fizioterapevti smo eni od vidnejših sodelavcev za dosego te vizije, ki jo lahko uresničujemo v svojih skupnostih ter na ravni nacionalnih in svetovnih zdravstvenih sistemov."

Zmanjševanje stroškov trajne oskrbe

Dodaja, da so fizioterapevti starejšim v oporo, s pazljivo izbranimi programi telesne vadbe jim pomagajo ohranjati mobilnost in neodvisnost. "Smo strokovnjaki za vadbo in funkcijo," v poslanici poudarja predsednica ZFS. "Pomagamo ljudem s telesnimi omejitvami in zmanjšujemo stroške trajne oskrbe."

Svetovni dan fizioterapije, s poudarkom na dodajanju življenja letom, nam daje veliko možnosti zakomunikacijo s starejšimi ljudmi in s širšo skupnostjo, ki bi prispevala k večjemu uveljavljanjufizioterapije za zdravo in funkcionalno življenje. Skupno si moramo prizadevati za globalnoprepoznavnost fizioterapije, ki v svetu prinaša tudi spremembe v zdravstveni politiki in praksi.

Naj fizioterapija postane del našega življenja.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 1
  • GERE 08:50 08.september 2016.

    Na Hrvaško!