Svet
1528 ogledov

Kadilcem je odklenkalo

Kajenje Profimedias
Hrvaška vlada je po več opominih iz Bruslja prejšnji teden končno poslala v parlamentarni postopek spremenjeni zakon o omejitvah uporabe tobačnih izdelkov, ki je usklajen z evropsko zakonodajo. Načrtujejo dodatno omejitve za kadilce in oglaševalce tobaka kot tudi za lastnike gostinskih lokalov.

Na Hrvaškem več kot 35 odstotkov prebivalstva kadi, za posledicami kajenja pa vsako leto umre približno 9000 oseb ali vsaka peta umrla oseba, je navedla vlada v predlogu spremembe tobačnega zakona. Dodali so, da letno za zdravljenje bolezni, ki so posledica kajenja, porabijo približno 200 milijonov evrov iz zdravstvenega proračuna.

Med zakonskimi novostmi je izenačitev elektronskih cigaret z navadnimi cigaretami, kar pomeni tudi prepoved kajenja elektronskih cigaret v javnih prostorih, v katerih ni dovoljeno kaditi tobaka. Prepovedati nameravajo tudi oglaševanje elektronskih cigaret v medijih, kot velja tudi za tobak.

Kajenje | Avtor: Profimedias Profimedias

Vsak zavojček cigaret in tobaka bo moral biti opremljen z napisom "kajenje ubija" in "tobačni dim vsebuje več kot 70 snovi, ki povzročajo raka". Poleg tega bodo morali proizvajalci tobaka natisniti še en podoben napis kot tudi eno od 42 fotografij, ki opozarjajo na posledice kajenja za ljudi.

Za kadilce, ki se odločijo, da ne bodo več kadili, bo na vsakem zavojčku cigaret ali tobaka telefonska številka ministrstva za zdravstvo, na katerih bo na voljo pomoč pri odvajanju od kajenja.

Če bo novi zakon uveljavljen, na Hrvaškem ne bo več niti cigaret z različnimi okusi, ukinili bodo tudi označbe "light", "slim", "mild" in podobno, ki naj bi zavajale kadilce, da so nekatere cigarete manj škodljive.

tobak | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Lastniki manjših gostinskih lokalov, v katerih je kajenje dovoljeno, bodo morali prepovedati kajenje, če ne bodo upoštevali standardov prezračevanja. Kajenje v manjših lokalih je izjema, ki je ostala tudi v novem zakonu. Pri tem so šli na roko lastnikom manjših lokalov, ki zaradi pomanjkanja prostora niso mogli fizično ločiti prostora za kadilce, saj bi z zaprtjem takšnih lokalov dobili še nekaj tisoč brezposelnih.

Hrvaška bi morala tobačni zakon spremeniti že lani, a so se v Zagrebu opravičili za zamudo zaradi padca vlade in predčasnih parlamentarnih volitev v letu 2016. Hrvaški minister za zdravstvo Milan Kujundžić je prepričan, da bodo poslanci sprejeli zakon v naslednjih nekaj tednih ter da EU ne bo kaznovala Hrvaške zaradi preložitve izvajanja evropske direktive o tobaku.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • Ferluci 08:35 07.marec 2017.

    Ah, ne seri. Tudi pokojni Rugelj je zatrjeval, da je kajenje posledica sesalnih navad dojenčkov.

  • zdrej 12:31 06.marec 2017.

    Nebo je za njih nad bogom, vendar v uradnih aktih tega niso tako definirali. Torej ga ni :-).

  • dimnikar 15:43 05.marec 2017.

    Se pravi ne bi kupili takšne škatlice? V tem primeru je vas odziv NATANČNO to, kar so želeli doseči :) Odlično.