Zdravje > Aktualno
41 ogledov

Kaj je z rekom " kakšna mati, takšna hči"?

Staranje, mati in hči Profimedia
Tretjini žensk, ki so sodelovale v raziskavi, so mladostniški videz pripisali njihovemu načinu življenja in ne "dobrim genom".

Rek "kakršna mati, takšna hči“ vendarle ne drži povsem, ameriška raziskava je namreč pokazala, da je glavna skrivnost žensk, ki izgledajo za deset let mlajše, odvisna predvsem od spanja, gibanja in redne zaščite pred soncem. Pomembne je še dobra somopodoba in rezultati so tu.

ženska, sončenje | Avtor: iStockphoto iStockphoto

Raziskava harvardske univerze in kozmetičnega podjetja Olay, v kateri je sodelovalo 155 tisoč žensk različnih starosti, ugotavlja, da so se najbolje držale tiste, ki spijo več kot osem ur na noč, uživajo vitamine, se redno gibljejo in izogibajo UV žarkom.

Tako so ugotovili, da redna zaščita pred soncem predstavlja kar 78 odstotno verjetnost za mladostnejši videz, v primerjavi z ženskami, ki tega ne počno.

Bolezen se hitro pozna na obrazu

Bolj kot geni, je torej pomembna organiziranost sodobne ženske, njen življenski slog. Kot pravijo strokovnjaki, tudi mit o mlajšem videzu debelejših žensk ne drži povsem, saj debelost prinaša številne zdravstvene težave, ki se kaj kmalu poznajo tudi na obrazu:"Rezultati kažejo, da na staranje kože močno vplivajo okoljski dejavniki, medtem kot genetski dejavniki igrajo manjšo vlogo. Vse je odvisno od pametnih odočitev, zelo pomembno pa je izogibanje škodljivim UV žarkom, k čemur pripomore zaščita pred soncem. Ta še kako zmanjšuje učinke staranja in omogoča, da je koža pravilno navlažena," je dejal vodja raziskave, Dr. Frauke Neuser.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.