Zdravje > Aktualno
1219 ogledov

Kaj predvideva zakon o digitalizaciji zdravstva?

rentgen izvid Profimedia
Pacient bo z našim novim zakonom na prvem mestu, bo lastnik podatkov, je povedal Bešič Loredan.

Poleg razrešitve petih članov sveta zavoda Psihiatrične klinike Ljubljana, je imela vlada na mizi  tudi predlog zakona o digitalizaciji zdravstva. Ta je eden izmed prvih zakonskih predlogov zdravstvene reforme, od katerega minister za zdravje Danijel Bešič Loredan veliko pričakuje.

Zakon prinaša digitaliziran zdravstveni sistem, ki bo po besedah ministra prinesel preglednost, "denar za zdravje pa bo šel v prave roke."

"Za nas paciente je pomembno to, da imamo naenkrat sledljivost, nadzor in digitalno transparentnost. Tega danes ni in to je ključna sprememba, ki jo zakon uvaja," je povedal Loredan, ki je poudaril, da brez digitalizacije sistema zdravstvene reforme ne bo mogoče izpeljati. 

"Mi smo prva vlada in sam osebno sem prvi minister, ki je jasno dal vedeti, da si želimo digitalno transformacijo zdravstva, digitalno transparentnost, ki bo jasna in dostopna," je dejal. Zakon naj bi zaživel 1. januarja prihodnje leto. 

Vse na enem mestu

S predlogom zakona želijo doseči, da bi bili zdravstveni osebni podatki zbrani na enem mestu in obenem ustrezno zavarovani, tako tehnično kot z vidika varstva osebnih podatkov. Podatke danes zbirata Zavod za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) in Nacionalni inštititu za javno zdravje, da bo vse to zbrano na enem mestu, pa bo po novem skrbelo javno podjetje. 

Pacient bo z našim novim zakonom na prvem mestu, bo lastnik podatkov, je še povedal Loredan. Po njegovih besedah je bilo za pripravo zakona potrebnega veliko usklajevanja, saj gre za zelo občutljive podatke. "Cilj je popolnoma digitaliziran zdravstveni sistem, z vsemi podatki in varnostnimi mehanizmi, ki omogočajo, da bomo pacienti mirni, predvsem pa, da bodo podatki, ne glede na to, katero ustanovo bodo prišli, vsi na enem mestu. Ne bo več treba nositi papirjev, ne bo več treba nositi izvidov. Preiskave se ne bodo več podvajale, bolnišnice bodo imele enoten sistem, vse kar bo bolnik opravil pri osebnem zdravniku, ali v laboratoriju, vse bo na enotni platformi, na enotnem sistemu. V to bosta vključena tako ZZZS kot Nacionalni inštitut za javno zdravje. Po ministrovih besedah bo to "digitalno orodje" v neki meri nadomestilo tudi pomanjkanje kadra. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Kmodri 16:09 08.junij 2023.

    Tole bo v škodo pacientov,,,! Žal so dobri nameni tlakovani v pekel!

  • Ender3 16:04 08.junij 2023.

    Pazite,to je zgolj izgovor in farsa. Digitalizacija v zdravstvu že dolgo obstaja vendar je namenona močno razdrobljena.Vsak zdr.zavod si lasti svoj podatkovni sistem /Birpis/, ki ga vzdržuje in posodablja izbran ponudnik in izvajalec. Teh je kar nekaj in od tega ...prikaži več živijo. Nikomur ni v interesu, da jim odvzamejo del zaslužka. Izvajalcem med.stroritev tudi ni v interesu, da imajo enoten bolj pregleden in ažuren sistem. Miselnost je navadno takšna, če je delovalo doslej bo tudi naprej. Denar je važen

  • Avatar NickMason
    NickMason 15:37 08.junij 2023.

    da imamo naenkrat sledljivost, nadzor in digitalno transparentnost..... kaj ima to veze z zdravstvom,čisto nič