Zdravje > Aktualno
325 ogledov

Kako avtisti vidijo svet

Avtizem Žurnal24 main
Osebe za motnjami avtističnega spektra so manj pozorne na obraze in bolj na center slike.

Študija Kalifornijskega tehnološkega inštituta (Caltech) je pokazala, da se osebe za motnjami avtističnega spektra (MAS) manj pozorne na obraze ter bolj osredotočene na center slike. Izsledki raziskave, ki so bili objavljeni v znanstveni reviji Neuron, bodo pomagali zdravnikom, da bodo lažje diagnosticirali in zdravili motnjo.

Zmeda obrazov, krajev in dogodkov

Osebe z MAS pogosto opisujejo svet kot zmedeno maso obrazov, krajev in dogodkov. Znanstveniki pravijo, da to lahko pojasni njihove težave pri socializaciji in komunikaciji, kakor tudi omejene interese in ponavljajoče vedenje.

A razumevanje natančnega odnosa med zaznavanjem in obnašanjem je bilo do sedaj še precejšnja neznanka. Raziskovalci pravijo, da so na tem področju naredili naredili korak, kar bo potencialno lahko pomagalo zdravnikom pri lažjem diagnosticiranju in obravnavni različnih oblik MAS.

Večino stvari vidijo drugače

V  študiji so preučevali, kako svet interpretirajo možgani osebe z MAS. Preučevali so že dalj časa obstoječe domneve, da osebe z MAS zgrešijo obrazne poteze. "Naše delo med drugim kaže, da zgodba ni tako enostavna, da bi lahko rekli, da ljudje z MAS ne vidijo obrazov normalno. Večino stvari ne vidijo na običajen način," pravi Ralph Adolphs, profesor biologije na Caltech.

Avtizem | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Raziskovalci so pokazali 700 slik 39 osebam. Dvajset med njimi je bilo visoko funkcionalnih posameznikov z MAS, 19 jih je bilo v kontrolni skupini brez znakov avtizma. Skupini sta se ujemali po starosti, spolu, izobrazbi ter IQ.

Na slikah 5500 različnih stvari

Vsak od vprašanih je videl vsako sliko za tri sekunde, pri čemer so raziskovalci merili, kam je bil usmerjen njihov pogled. Fotografije so vsebovale kombinacijo več kot 5500 stvari, vključno z ljudmi, drevesi, pohištvom itd. v naravnih postavitvah, kot jih posameznik srečuje vsak dan.

Ugotovili so, da so osebe z MAD manj privlačiljo obrazi. Prav tako je bil njihov pogled bolj usmerjen v center slike, ne glede na vsebino. Bolj so jih privlačile stvari, ki so izstopale, kot so barve in kontrasti, kot obrazi.

Ko je kamera ujela osebe, ki so bile obrnjene proti njej in stran od nje, so osebe z MAS enako pozornost namenile tistim, ki so gledali stran, kot tistim, ki so gledali v kamero, medtem ko so se posamezniki iz kontrolne skupine osredotočili na osebo, ki je gledala v kamero.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.