Zdravje > Aktualno
275 ogledov

Kako najhitreje premagati ta zelo pogosti sindrom

Ljudje na ulici
Sindrom spomladanske utrujenosti ali motnja, ki je posledica oslabljenega imunskega sistema.

Po nizkih temperaturah, zasneženih in temnih jutrih, že vsi nestrpno čakamo pomlad in žive barve, ki spremljajo ta letni čas. Vendar se hitro zgodi, da nas prav to temperaturno nihanje spravi v posteljo.

Hitro nihanje temperature, ko je zjutraj še zelo hladno, popoldne pa nam je vroče, lahko vpliva na krvni tlak, kar lahko sčasoma privede do različnih težav, kot sta nespečnost in glavobol. Zaradi vsega tega smo utrujeni in razdražljivi .

Strokovnjaki opozarjajo, da ne gre za bolezen, temveč normalen fiziološki proces, s katerim se z večjo ali manjšo intenzivnostjo spopadamo skoraj vsi, čeprav se pogosteje pojavi pri ljudeh, ki so bolj občutljivi na vreme.

Sindrom spomladanske utrujenosti

Gre za motnjo, ki je posledica oslabljenega imunskega sistema. Hitre, pogoste spremembe vremena so spomladi še posebej naporne za organizem, tudi zaradi izrazitejših  temperaturne razlik med še vedno mrzlimi jutri in včasih že zelo toplimi popoldnevi. Sicer je ta oblika utrujenosti pogostejša pri ženskah, zlasti pri mladih in zaposlenih materah.

Kako si pomagamo?

Na Nacionalnem inštututu za javno zdravje (NIJZ) v prvi vrsti opozarjajo na hrano, ki naj bo v tem času lahka, bogata z vitamini, minerali, vlakninami in zdravimi maščobami. Zjutraj ne preskočite zajtrka, nato pa imejte še vsaj tri do štiri manjše obroke. Seveda se je treba izogibati težko prebavljivim živilom.

Mogoče je vzrok v pomanjkanju vitaminov skupine B, kar povzroča slabo delovanje ščitnice, ki se najpogosteje kaže v cikličnem padcu energije, dodajajo. Pazimo torej, da v prehrano vključimo živila, bogata z vitamini B; meso, ribe, jajca, oreški, žita, kvas…

Nezdrave navade, kot so kajenje, uživanje alkoholnih pijač, neredna in neuravnotežena prehrana ter vsakdanji stres, povzročijo, da je telo še bolj lačno vitaminov kot sicer.  "Vse potrebne vitamine in minerale je težko dobiti le s prehrano, zato je priporočljivo uživanje vitaminskih in mineralnih dodatkov," dodajajo. Najbolj dobrodošli so vitamin C, magnezij, cink, železo in koencim Q10.

ženska Magazin Jejte proti utrujenosti

Izkoristite svetlobo  Za boljše počutje si omislite sadni ali sadno-zelenjavni dan ali pa se vsaj potrudite zaužiti čim več presnega sadja in zelenjave; lahko se lotite tudi posta, a če ne gre za kratek enodnevni ali nekajdnevni post, se prej posvetujte z zdravnikom. Sicer pojdite na sonce; za tvorbo melatonina, ki je potreben za normalen in kvaliteten spanec, potrebujemo dovolj naravne svetlobe skozi dan. 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.