Zdravje > Prehrana
3079 ogledov

Kako pravilno skuhati jajce

"Kuhana ali izpihana jajca premažemo s šelakom, prahom, ki ga razredčimo s špiri Žurnal24 main
Se tudi vam pogosto dogaja, da jajčna lupina med kuhanjem poči? Ponujamo nekaj trikov, kako to preprečiti.

Se boste tudi letos zabavali ob barvanju trdo kuhanih jajc? Čeprav izgleda kuhanje trdega jajca povsem enostavno, se nam pogosto ponesreči. Lupina med kuhanjem rada poči in je jajce tako neuporabno za barvito veselje.

Naj se ogrejejo

Za velikonočna jajca uporabite tista, ki ste jih imeli nekaj dni v hladilniku. Pred samim kuhanjem pa poskrbite, da se bodo ogrela na sobno temperaturo.

Posodo napolnite z jajci tako, da bo res polna in jajca nimajo veliko prostora za poskakovanje po posodi. Več kot bodo med kuhanjem poskakovala, več bo možnosti, da bodo počila. Prelijte jih z vodo, ki ji nato dodate še malce jabolčnega kisa. Idealna mera je ena mahjna žlička jabolčnega kisa na eno jajce. Pri tem pazite, da so jajca popolnoma prekrita z vodo, okoli tri centimetre nad nivojem jajc.

Posodo postavimo na štedilnik in počakamo, da voda zavre. Nato pri manjšem ognju kuhamo še osem minut. 

Komentarjev 3
  • dusan72 00:39 29.marec 2016.

    100 kuharjev, 100 receptov :) Nekje sem recimo bral, da daš jajca v hladno vodo, zavreš in ugasneš ter po 8 minutah vzameš jajca iz vode. S tem se verjetno izogneš tudi "poskakovanju" zaradi vretja, ne? Sem pa od "kitajca" ...prikaži več nabavil en plastičen gadget, ki ga daš v vodo in ti med kuhanjem kaže kdaj so jajca mehko ali trdo kuhana in...deluje :)

  • s.i.k. 13:04 25.marec 2016.

    najbrž malce blesavo vprašanje : koliko časa so kuhana jajca uporabna

  • macola 21:19 31.marec 2015.

    "dragec"....dobro preberi, da ti ne bodo jajčka pokala, potem bo pa JJ, sds in vsi desni krivi ;-) Pa lepe praznike! :-)