Zdravje > Aktualno
2531 ogledov

Kako prepoznati kerozin in kako škodljiv je za človeka?

ilustracija voda, pipa, pitna voda Boštjan Tacol
Če bo kerozin onesnažil podtalnico, bodo stopili v veljavo izredni ukrepi.

Prizorišče iztirjenja šestih vagonov tovornega vlaka pri Hrastovljah, ki je povzročilo izlitje večjih količin kerozina, si bo danes po ogledal okoljski minister Simon Zajc. Ena glavnih skrbi je namreč ogroženost izvira Rižane, vira pitne vode za Obalo.

V Rižanskem vodovodu so sicer po nadašnji analizi znova zagotovili, da je vsa voda v njihovem sistemu varna, čeprav so že pripravljajo na možnost, da bo del razlitega kerozina odtekel v podtalnico in bodo prisiljeni vodni vir izločiti.

V družbi Rižanski vodovod so sicer že prekinili odjem vode iz samega zajetja in uporabnike pozvali k varčni porabi vode. "Dosledno varčevanje s pitno vodo daje večjo verjetnost, da prekinitve v dobavi vode ne bodo potrebne," so navedli. Hiter dvig temperatur in turistična sezona namreč samo še povečata rabo vode. 

pitna voda | Avtor: Mojca Vukovič Mojca Vukovič
Porabnike zato  pozivajo, naj uporabljajo pitno vodo le za najnujnejše namene, povečajo nadzor na internem vodovodnem omrežju, preprečijo nekontrolirane izlive, skrajno racionalizirajo dnevno porabo vode za opravljanje dejavnosti, obveščajo upravljavca o morebitnih okvarah in poškodbah na vodovodnem sistemu ter upoštevajo ukrepe in navodila upravljavca do preklica. "Dosledno varčevanje s pitno vodo daje večjo verjetnost, da prekinitve v dobavi vode ne bodo potrebne," so še navedli. 

NIJZ: "Za naftne derivate, med katere sodi tudi kerozin, ni določenih mejnih vrednosti za pitno vodo."

Medtem so z Nacionalnega inštituta za javno zdravje ( NIJZ) sporočili, da lahko kerozin v vodi prepoznamo po vonju in okusu. "Če v vodi zaznate vonj oziroma okus po nafti, priporočamo, da take vode ne uporabljate za uživanje, umivanje, pripravo ledu, pranje, zalivanje... Na to še še posebej opozarjamo tudi prebivalce v okolici razlitja, ki imajo morda lastne vire pitne vode (vrtine, vodnjake...," opozarjajo na NIJZ, kjer tamkajšnje prebivalce prav tako pozivajo k smortni uporabi pitne vode. 

Vpliv kerozina na zdravje človeka

Kerozin je brezbarven vnetljiv ogljikovodik, ki se pridobiva z  destilaciji surove nafte. Po vdihavanju ali zaužiju, po navedbah Svetovne zdravstvene organizacije WHO draži oči in kožo - vdihavanje lahko povzroči draženje dihalnih poti. Najpogostejši zdravstveni učinek, povezan s kronično izpostavljenostjo kerozinu, je dermatitis.

Kerozin nima merljivega vpliva na reprodukcijo ali razvoj človeka, prav tako ni dovolj dokazov, da bi bil rakotvoren za človeka, navaja WHO. 

 

Komentarjev 2
  • jakec1575 13:04 27.junij 2019.

    slovenske zeleznice imajo "protokole".

  • sam50 11:55 27.junij 2019.

    Poznal sem kar nekaj ljudi,ki so bili v stiku s kerozinom (petrolejem),oziroma so ga nehote zaužili-vsi po vrsti so se v nekaj letih v mukah poslovili z diagnozo rak črevesja in notranjih organov....