Zdravje > Aktualno
169 ogledov

Kako se ustaviti in biti v tem trenutku

Uživanje v snegu Profimedias
Minevajo dnevi, tedni in celo leta, v resnici pa imamo le malo res doživetih trenutkov, ki posameznika polnijo z življenjem.

"Odmik od narave, ki ga je povzročila moderna družba, pomeni tudi odmik od sebe," opozarja specializantka psihoanalitične psihoterapije Eva Kokol. Človek je namreč v sodobnem času obdan s številnimi informacijami in zahtevami: "Vpetost v ritem procesiranja informacij posameznika ponaša v hitrost današnjega časa, ki hoče prehiteti samega sebe."

Eva opaža, da je postal stres del življenja večine ljudi. Misli zato tavajo iz prihodnosti v preteklost, so polne ocenjevanja, predvidevanja in kategoriziranja ...

"Biti v trenutku prinaša posebno kvaliteto zavedanja, ki jo imenujemo čuječnost," pojasnjuje. Pravi, da je čuječnost stanje, kjer je naša pozornost čista, ne vrednoti in ne presoja, takšna pozornost lebdi nad vsemi mislimi in dražljaji ter je blagodejna za naše fizično, psihično in duhovno stanje.

Naredite majhen test

Eva vas poziva, da se poskusite se spomniti, kakšen okus, vonj in temperaturo je imela jutranja kava. Predvideva, da se bodo tega le redki spomnili. Pri večini ljudi se namreč avtomatično delovanje vklopi že zgodaj zjutraj: "Ko se tuširate, v mislih že kuhate kavo, ko pijete kavo, že razmišljate o odhodu v službo in tako dalje. In tako vam zbežijo trenutki in jih nikoli ne doživite čuječno, ker ste vedno že nekje drugje."

Opozarja, da tako pogosto minevajo dnevi, tedni in celo leta ter imamo tako le malo res doživetih trenutkov, ki posameznika polnijo z življenjem. Pojasnjuje, da se resnično življenje dogaja samo v sedanjem trenutku, kar je bilo, ni več na dosegu, kar še bo, pa je tam nekje. Da bi živeli polno in doživeto življenje, je po njenih besedah čas, da se vrnete v sedanji trenutek.

Kako se ustaviti

"Trening čuječnosti vam bo pomagal, da se ustavite v trenutku in se spet povežete z naravnim stanjem uma. Učenje čuječnosti zajema meditativne tehnike, ki izboljšujejo stik s sabo, svojim okoljem in drugimi," opisuje Eva.

Zaznavanje sebe in okolja se na tak način izboljšuje in ustvarja mentalni prostor, kjer lahko prepoznamo svoje avtomatične vzorce mišljenja, vedenja in čutenja, ki smo se jih priučili iz družine. "Odklop od avtomatičnega delovanja daje možnost ozaveščanja in spreminjanja vzorcev, ki ne služijo več. Vadba čuječnosti, tako ugodno vpliva na osebno rast in je zelo priporočljiva pri premagovanju stresa in spoznavanju sebe," pravi. Dodaja, da znanstvene raziskave potrjujejo, da redna vadba čuječnosti vpliva na strukturo možganov, izboljšuje splošno počutje posameznika, ter omogoča lažje spoprijemanje s fizično in čustveno bolečino.

Eva opozarja, da lahko pričakujete rezultate le ob redni vadbi čuječnosti. Vadba čuječnosti ne zajema samo meditacije, ampak predstavlja držo posameznika, da stremi k čim širšem doživljanju tukaj in sedaj. Dodaja, da je mnogo vaj tako zasnovanih, da jih lahko opravljate kadar in kjerkoli. Da vam bo lažje, svetuje obisk delavnice ali skupine čuječnosti v vašem kraju, kjer boste dobili navodila, kako začeti.

Poskusite z vajami

Če želite, lahko kar sami preizkusite vaje, ki jih daje Eva za domačo nalogo v svojih delavnicah.

Jutranja vaja: Ko se zjutraj zbudite in odprete oči, počakajte za nekaj časa in ostanite v ležečem položaju. Zavestno vdihnite in izdihnite in to ponovite tri do petkrat. Naj vašo zavedanje potuje od nog do glave ter nazaj. Zaznajte, kako se počutite, kakšna čustva se porajajo v vas, globoko vdihnite v telo in čuječno pričnite dan.

Čuječnost v vsakdanjiku: Čuječno zavedanje lahko "gojite“ v vsakodnevnih opravilih. Zavestno začutite telo, zavedajte se zaznav vseh čutil. To lahko storite med tuširanjem, pomivanjem posode, med hojo, kuhanjem, prehranjevanjem in tako naprej. Naj bo sidro vašega zavedanja – vso doživljanje, ki ga zaznate v "tukaj in sedaj“.

Pregled telesa: Zvečer pred spanjem ali čez dan se uležite s hrbtom na podlago, roke vam naj prosto padejo ob telesu, podprite si glavo in najdite položaj telesa, ki vam najbolj ugaja. Najdite miren prostor, za dodatno sprostitev lahko poslušate meditativno glasbo. Pričnite s pregledom telesa. Naredite nekaj globokih vdihov in z zavedanjem pričnite s "skeniranjem“ vašega telesa. Posvetite se vsakemu delu posebej z usmerite pozornost na del telesa ter mu posvetite vdih. Začnite pri prstih na nogah, nadaljujte do stopal, nog, medenice in tako naprej ... Vse do glave.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.