Zdravje > Aktualno
42 ogledov

Kako ti dve vrednoti vplivata na našo srečo

Sreča Profimedias
Kaj pa vi menite, je v življenju bolj srečna Katja ali Petra?

Katja je pripravljena delati več ur v zameno za višjo plačo. Petra je pripravljena sprejeti nižjo plačo v zameno za več prostega časa. Menite, da je v življenju bolj srečna Katja ali Petra?

Strokovnjake University of British Columbia je v raziskavi, ki je zajemala 4.600 udeležencev, zanimalo prav to vprašanje. Ugotovili so, da so tisti, ki cenijo svoj čas bolj kot denar, v življenju srečnejši.

Brez revnih udeležencev 

Več kot polovica udeležencev v raziskavi vrednoti svoj čas bolj kot denar. V povprečju so bili ti posamezniki srečnejši od ostalih. Zanimivo je, da spol in dohodek udeležencev nista vplivala na njihove odgovore. Čeprav v raziskavi ni bilo oseb s socialnega dna, ki bi najbrž bolj vrednotili denar, saj živijo v finančnem pomanjkanju.

Udeleženci so morali odgovarjati na številna vprašanja, kjer so se odločali med denarjem in časom. Odgovarjali so na vprašanja povezana z večjimi življenjskimi odločitvami in tudi na vsakdanja vprašanja. Vprašali so jih denimo, ali bi se peljali dlje, da bi ceneje nakupovali, ali bi raje šli v bližnjo trgovino z dražjimi izdelki.

Zanimalo jih je denimo, ali bi raje zadeli 50 dolarjev, ali bi raje kupon za 120 dolarjev za čiščenje hiše. Na koncu pa so odgovore primerjali z njihomi odgovori povezanimi s srečo in s stvarmi, ki jih osrečujejo. Ugotovili so, da denar ni tako zelo pomemebn za našo srečo kot protsi čas.

Avtorji raziskave upajo, da bodo zaradi ugotovitev ljudje pogosteje žrtvovali denar za stvari, ki jih veselijo. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.