Zdravje > Aktualno
790 ogledov

Kakovost življenja se je tako poslabšala, da se je odločil za smrt

1/4
Epa
Naredil samomor s pomočjo.

Stoštiriletni avstralski znanstvenik je v Švici danes naredil samomor s pomočjo, so sporočili iz organizacije, ki mu je pomagala pri tem. David Goodall, ki so mu v domovini prepovedali iskanje pomoči pri smrti, ni imel nobene neozdravljive bolezni, a se je kakovost njegovega življenja tako poslabšala, da se je odločil za smrt.

Ustanovitelj avstralske organizacije Exit International Philip Nitschke je na Twitterju sporočil, da je Goodall umrl mirno ob 12.30. Na kliniki v Baslu so mu vbrizgali barbiturat Nembutal.

Častni raziskovalec na Univerzi Edith Cowan v Perthu se je iz Avstralije odpravil pred tednom dni, na poti v Švico pa se je ustavil še v francoskem Bordeauxu, kjer je obiskal sorodnike. V Basel je prispel v ponedeljek.

"Nočem več živeti," je Goodall v sredo izjavil za medije. "Vesel sem, da bom imel jutri priložnost končati svoje življenje, in cenim pomoč zdravniškega osebja tukaj, ki mi bo to omogočilo," je dodal.

Goodall je izrazil upanje, da bo velik interes za njegov primer sprožil razpravo o spremembi zakonodaje na tem področju v Avstraliji in drugod po svetu. "Raje bi videl, da bi to naredil v Avstraliji in močno obžalujem, da Avstralija zaostaja za Švico," je dodal.

Pomoč pri samomoru

Pomoč pri samomoru je kaznivo dejanje v večini držav po svetu, do nedavnega tudi v Avstraliji. V zvezni državi Viktorija so jo namreč uzakonili lani, a bo zakon začel veljati šele leta 2019, nanaša pa se samo na kronično bolne bolnike, ki naj ne bi živeli več kot šest mesecev.

Goodall se je na naslovnicah medijev znašel pred dvema letoma, ko so na univerzi ocenili, da je neprimeren za nadaljnje delo. Potem ko je Goodalla podprla stroka z vsega sveta, so na univerzi odločitev spremenili. V začetku leta je sam poskusil narediti samomor, vendar mu ni uspelo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.