Zdravje > Aktualno
209 ogledov

Kdaj si največ zapomnimo

deklica, tabla, učenje Shutterstock
V raziskavi so ugotavljali, kdaj se je najbolje učiti, da si bomo zapomnili največ.

Kdaj je najboljši čas za učenje, da si bomo največ zapomnili? Sodeč po študiji Univerze v Sheffieldu je najboljši čas tik pred spanjem. Zato je pred spancem priporočljivo tudi branje knjig in pravljic.

V raziskavi so spremljali 216 dojenčkov starih od šest mesecev do enega leta. Ugotovili so, da si niso mogli zapomniti novih nalog ali aktivnost, kot je denimo igranja z lutkami, če po novih aktivnostih niso zaspali. Dojenčke so razdelili v dve skupini in jim kazali novih načinov igre ter nove naloge. Polovica dojenčkov je nato zaspala za najmanj štiri ure, druga polovica pa nič ali za kratke pol urce. Ugotovili so, da so si tisti dojenčki, ki so po nalogah dlje spali, veliko več zapomnili. V povprečju so opravili nalogo in pol, dojenčki brez spanja niso naredili nobene naloge.

Povezave med možganskimi celicami

Kot je pokazala nedavna raziskava, se nove povezave med možganskimi celicami oblikujejo prav med spanjem. “Kdor spi takoj po tem, ko se je naučil nekaj novega, si bo zapomnil veliko. Kdor ne spi, si zapomne bolj malo,” pojasnjuje ena od raziskovalk v študiji Jane Herbert. Najboljše se je torej učiti pred spancem, poleg tega pa tudi dovolj spati. Če nimati snovi za učenje, je pred spanjem priporočljivo tudi branje knjig. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.