Zdravje > Aktualno
14 ogledov

Kdo bo prvi iznašel cepivo?

Tudi Celvapan ima lahko blažje stranske učinke. Pogosto se pojavijo vrtoglavica, Žurnal24 main
"Prioritetna naloga je razvoj cepiva," sporočajo iz Svetovne zdravstvene organizacije. Zika namreč predstavlja nevarnost za javno zdravje po vsem svetu.

Farmacevtska družba Sanofi je začela projekt razvoja cepiva virusu Zika. Multinacionalka,  ki ima sedež v Franciji, je napovedala, da bo za razvoj zdravila uporabili vso svoje strokovno zanje, ki so ga pridobili pri razvoju cepiv proti rumeni mrzlici, japonskemu encefalitisu ter mrzlici denga.

Zika ima precej podobnosti z dengo, virus širi ista vrsta komarjev.  Prav tako ima podobne simptome, kot so vročina, izpuščaji, otekanje sklepov in glavoboli.

Sanofi je začetek raziskav in kliničnih poskusov objavil dan po tem, ko je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO)  razglasila, da virus Zika, ki se hitro širi in ki naj bi bil povezan s primeri mikrocefalije pri novorojenčkih, predstavlja nevarnost za javno zdravje po vsem svetu. 

"Potrebna je mobilizacija virov in usklajeni ukrepi. Kakor hitro je mogoče, je potrebno razviti cepivo," je dejala generalna direktorica WHO Margaret Chan.

zika | Avtor: EPA EPA
Cepiva ali zdravila, ki bi preprečevalo okužbo z virusom Zika, ni, prav tako je glede bolezni malo raziskav in informacij, saj bolezen do letošnjega leta ni predstavljala večjih težav. Zika navadno povzroča blago vročino in izpuščaje, okoli 80 odstotkov okuženih pa simptomov bolezni sploh ne razvije.

Kot dodaten vzrok za zaskrbljenost so v WHO izpostavili tudi vzorce širjenja, široko geografsko razširjenost vrste komarjev, ki prenašajo virus, dejstvo, da ni niti hitrih in zanesljivih diagnostičnih testov zanj, ter da ljudje na virus v novih državah, kamor se širi, niso imuni.

Tigrasti komarji vrste Aedes prenašajo tudi druge nalezljive bolezni, kot sta denga in čikungunja. Okuži se lahko vsakdo, ki potuje ali biva na območjih, kjer so komarji okuženi z virusom zika. Ta območja so načeloma v Afriki, jugovzhodni Aziji in na otokih v Tihem oceanu. 

Lani pa se je virus pričel širiti tudi po državah Srednje in Južne Amerike. Najhuje je prizadel Brazilijo, kjer so od oktobra lani zabeležili 270 potrjenih primerov mikrocefalije in skoraj 3500 domnevnih primerov. Po ocenah je okuženih 1,5 milijona ljudi.

Zika | Avtor: Ombočja, kjer je virus Zika aktiven Ombočja, kjer je virus Zika aktiven

V minulih dneh so virus pri turistih, ki so se vrnili iz Latinske Amerike, že odkrili v več evropskih državah, ZDA in Kanadi. V nekaterih državam turistom, ki so se vrnili s potovanja predlagajo, da pri spolnih odnosih v naslednjih mesecih uporabljajo kondome. V Sloveniji doslej še niso zabeležili nobenega primera.

Komentarjev 1
  • moder 19:39 02.februar 2016.

    novinarji pa taki, cepivo je bilo že zdavnaj registrirano...