Zdravje > Aktualno
69 ogledov

Kdo so v resnici duhovniki

Duhovniki EPA Fotografija je simbolična.
V italijanski raziskavi, ki so jo objavili v reviji Personality and Individual Differences, so analizirali osebnostne značilnosti dvestotih duhovnikov. Ugotovili so, da imajo nekatere tipične značilnosti.

Kakšne vrste ljudje so duhovniki? Obstaja kakšna osebnostna značilnost, zaradi katere si želijo v ta poklic? Na ti dve vprašanji je poskusil odgovoriti raziskovalec na Inštitutu za molekularno fiziologijo iz Cosenze Antonio Cerasa.

Izvedel je študijo psihologije osebnosti na skupini italijanskih duhovnikov. “Raziskavo sem začel malo iz radovednosti, malo iz osebnega interesa in zato, ker do zdaj ni še nihče raziskoval profila osebnosti duhovnikov v naši državi,” je povedal za italijanski portal Focus.it.

Ocena osebnosti

Na skupini duhovnikov je opravil enega najbolj znanih in standardiziranih testov za oceno osebnosti, ki temelji na teoriji petih dimenzij. Gre za pet velikih osebnostnih dimenzij: oprtost, vestnost, ekstravertnost, prijetnost/sprejemljivost in nevroticizem.

Za primerjavo so v raziskavo vključili še 300 ljudi, ki obiskujejo cerkev in 200 ljudi, ki so se izrazili za nevernike in ne opravljajo dejavnosti povezane z verskimi praksami.

Izkazalo se je, da duhovniki najmanj težijo k iskanju novega, k iskanju drugačnih izkušenj. Močneje se zanašajo na osebe in prepričanja, ki so sprejeti s strani skupnosti. So v povprečju bolj prijetni in prijateljski od drugih oseb v raziskavi, so bolj nesebični, kooperativni, vestni, urejeni in bolj natančni.

Raziskava ima sicer majhen vzorec ljudi, da bi lahko posploševali, poleg tega je narejena le na italijanskih duhovnikih.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • brezheca 21:10 13.marec 2016.

    Prikriti homoseksualci in pedofili.

  • mph 19:05 13.marec 2016.

    Pa veliko jih ima še določena nagnjenja, kjer pa je težko najti raziskavo, da jo ni direktno ali indirektno financiral Vatikan.