Zdravje > Aktualno
18 ogledov

Kje ni dobro zboleti

Kolera se širi prek okužene hrane in vode. (Foto: EPA) Žurnal24 main
Slovenija se na Indeksu zdravstvenega tveganja uvršča med države s srednjim tveganjem.

Večina držav v Afriki, Butan in Haiti, so med destinacijami, kjer ni dobro zboleti. Glede na ugotovitve zavarovalniške družbe International SOS namreč tam obstaja visoko ali celo izjemno visoko tveganje za zdravje. Slovenija se na Indeksu zdravstvenega tveganja, ki ga povzema časnik Washington Post, uvršča med države s srednjim tveganjem.

Poročali o incidentih

Družba International SOS je specializirana za zdravstveno oskrbo podjetij, katerih zaposleni delajo v tujini. Indeks je izdelala na podlagi več kot 300.000 zdravstvenih incidentov, o katerih so ji leta 2014 poročala podjetja.

V njem so upoštevali nevarnost infekcijskih bolezni, higienske in sanitarne razmere, pogostnost nesreč ter dostopnost in kakovost lokalne zdravstvene infrastrukture, na podlagi tega pa določili, kako tvegana za potovanje je posamična država.

Iz indeksa izhaja, da največji primanjkljaj zdravstvene oskrbe in zdravil, kot ga občutijo potniki iz tujine, vlada v Afriki. Skoraj polovico držav črne celine indeks uvršča med države z izjemno visokim tveganjem, še posebej pa izpostavlja tiste na zahodu, ki jih je prizadel izbruh ebole.

Presenetljivo tudi Kuba

Edine države, ki se v Afriki uvrščajo med tiste s srednjim tveganjem za potnike, so Maroko, Tunizija in Južnoafriška republika. A hkrati indeks navaja, da se je zdravstveno tveganje od leta 2013 do 2014 občutno zmanjšalo v Etiopiji, Keniji, Namibiji, Nigeriji in Ruandi.

Washington Post v spletni izdaji med državami, v kateri kljub prvinskim naravnim lepotam obstaja visoko zdravstveno tveganje, izpostavlja tudi Butan in Madagaskar. Edina država z izjemno visokim zdravstvenim tveganjem blizu ZDA je Haiti, med tiste z visokim tveganjem pa se na indeksu uvršča tudi Kuba, čeprav njeni zdravniki uživajo mednarodni ugled.

Večina držav na zahodu, jugu in v osrednji Evropi se medtem zaradi univerzalnih in dostopnih zdravstvenih sistemov pričakovano uvršča med države z nizkim zdravstvenim tveganjem. A Slovenija se uvršča med države s srednjim tveganjem, kjer ji družbo dela več drugih vzhodnoevropskih držav, med njimi sosednji Hrvaška in Madžarska.

BiH, Albanijo, Kosovo in Makedonijo medtem indeks uvršča med države z visokim tveganjem, med katerimi so tudi Belorusija, Moldavija in Ukrajina. Presenetljivo pa se med države z nizkim tveganjem in torej med tiste, ki so za potnike najbolj varne, uvršča tudi Grčija, čeprav je kriza močno udarila tudi po tamkajšnjem zdravstvu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.