Zdravje > Aktualno
4453 ogledov

Klaritromicin: Zaradi tega antibiotika nepričakovano veliko smrti med srčnimi bolniki

Profimedia
Opozorilo ameriške agencije za zdravila...

Ameriška agencija za prehrano in zdravila (FDA) opozarja, da uporaba klaritromicin makrolidnega antibiotika pri bolnikih s koronarno boleznijo srca lahko poveča tveganje za srčne zaplete in smrt.

Antibiotik običajno predpisujejo za zdravljenje akutnih in kroničnih bakterijskih okužb; streptokokno vnetja grla, akutno vnetje srednjega ušesa, akutni sinusitis, akutni bakterijski bronhitis, akutno poslabšanje kroničnega bronhitisa, atipična pljučnica, kožna vnetja.

Z antibiotiki ravnajte pazljivo. (Foto: Shutterstock) Najnovejša raziskava Zdravje To lahko povzročijo nekateri antibiotiki

Priporočilo FDA temelji na desetletnem spremljanju študije "CLARICOR", ki je pokazala nepričakovano povečanje smrtnosti pri bolnikih s koronarno boleznijo srca, ki so pred tem prejeli dvotedensko zdravljenje s klaritromicinom.

bakterije Zdravje To je eden največjih zdravstvenih problemov današnjega časa

Ameriški strokovnjaki menijo, da bi morali zdravniki bolnikov s koronarno boleznijo srca razmisliti o zamenjavi klaritomicina z drugim antibiotikom. Nasploh bi morali po zdravniki dobro pretehtati tveganje in koristi klaritromicina tudi pri ostalih bolnikih, so zapisali. V Sloveniji je klaritromicin registriran pod imeni: Clarexid, Fromilid, Lekoklar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.