Zdravje > Aktualno
2265 ogledov

Klaudija o bivanju v kampusu: Maske so trenutno najbolj vroča roba

epa
"Za en teden je vsak dobil štiri maske za enkratno uporabo in termometer, ob priporočilu, da si vsak dan vsaj enkrat preverimo temperaturo," ukrepe v kampusu opiše študentka.

Novi koronavirus je na Kitajskem po zadnjih podatkih zahteval 361 smrtnih žrtev, kar je 57 smrtnih primerov več kot dan prej. Gre za največje povečanje smrtnih žrtev in okužb v enem dnevu, danes poročajo tuji mediji.

Kitajski strokovnjaki pričakujejo, da vrhunec epiemije prihaja v desetih do štitinajstih dneh. Zaradi novega koronavirusa se vse več držav odloča, da bodo s Kitajske v domovino pripeljale svoje državljane.

Pogovarjali smo se s Klaudijo Lipnjak, študentko kitajščine, ki se je iz Ljubljane odpravila v Peking na podiplomski študij, kjer živi v enem od tamkajšnjih študentskih kampusov. Kot pravi, se v domovino zaenkrat ne namerava vrniti. "Trenutno univerza ne priporoča vrnitev v kampus, saj še ni znano, kdaj se bo začel novi semester. Sama osebno za enkrat ne razmišljam o tem, da bi se vrnila domov, čeprav moram priznati, da mi je precej dolgčas, saj je kampus prazen, " nam je sporočila.  

Čeprav v kitajski prestolnici ne veljajo tako strogi ukrepi oziroma tamkajšnji prebivalci niso v karanteni, pojav virusa vpliva na vsakdanje življenje, pravi. "Za zdaj v našem kampusu ni primerov okužbe z virusom in moram priznati, da univerza veliko dela na tem, da tako tudi ostane. Enako kot na letališčih, pri prihodu ali odhodu v kampus vsakemu preverijo telesno temperaturo. Prav tako je strogo določeno, kdo lahko vstopi na kampus - na primer dostavljalci hrane trenutno ne morejo k nam, saj je skoraj nemogoče preveriti, s kom so bili v stiku. Nasploh je zunaj zelo malo ljudi, večina jih nosi maske," trenutno dogajanje v Pekingu opiše Klavdija. 

Ukrepi: Od mask do razkuževanja

"Vsak dan nam še dodatno razkužijo javne prostore, dvigala celo trikrat na dan. Če želimo uporabljati javne prostore, na primer kuhinjo, ali če potrebujemo recepcijo, ali trgovino, ki se nahaja v pritličju, moramo obvezno nositi maske. Za en teden je vsak dobil štiri maske za enkratno uporabo in termometer, ob priporočilu, da si vsak dan vsaj enkrat preverimo temperaturo," opiše študentka, ki je v Pekingu približno leto in pol.

Maske trenutno najbolj vroča roba

Klaudija pravi, da je hrane zaenkrat dovolj, znotraj kampusa imajo tudi trgovino, kjer rado zmanjka zelenjave. "Zaenkrat ni nekega hudega pomanjkanja hrane, razen zelenjave. Zaradi tega je pogosto treba še v kakšno drugo trgovino, saj si vsak raje kupi malo več, da mu ni treba spet ven."

Je pa opazila veliko pomanjkanje mask. "Vse so razprodane, če pa že niso, so se jim cene kar precej zvišale."

Sicer jim je dovoljeno oditi v mesto, čeprav so dobili navodilo, da je bolje, da ostanejo v hiši, ne potujejo na okrog in se izgibajo prostorov, kjer je veliko ljudi. "Če gremo ven, naj nosimo maske in bomo previdni, po prihodu v dom pa naj dobro operemo roke," so jim svetovali. 

"Čeprav je nekaj mest (npr. Wuhan, kjer je virus izbruhnil) iz katerih ni dovoljeno odditi ali vstopiti, Peking ni takšen primer. Lahko gremo kamor želimo, tudi v druga mesta, če želimo, ampak zaradi preventive nam priporočajo, da če ni nujno, naj raje ostanemo doma."

V primeru, če bi kakšen študent zbolel, imajo v kampusu tudi zdravnika, v primeru, da gre zares, jim je univerza razdelila seznam bolnišnic, še pravi Klaudija, ki se ne boji za svoje zdravje in kot je dejala, zaenkrat ne razmišlja o vrnitvi domov. "Univerza nas vsakodnevno obvešča o uradnih novicah, čeprav so več ali manj v kitajščini. Sicer se osebje v kampusu kdaj pa kdaj potrudi napisati vsaj kakšen stavek v angleščini. Priznam pa, da ne vem, kako je, če si tujec, ki ne živi v kampusu, saj osebno največ informacij dobim od ljudi tukaj," je dodala Klaudija, ki ji na srečo jezik ne povzroča težav. 

vanda.levstik@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.