Zdravje > Aktualno
563 ogledov

Kljub napredku še vedno vsakih 40 sekund zato umre ena oseba

ljudje ulica sprehod
Pri nas velike razlike med regijami.

V svetu zaradi samomora vsakih 40 sekund umre ena oseba. V Sloveniji si je lani življenje vzelo več kot 350 oseb. Svetovni dan preprečevanja samomora, ki ga zaznamujemo danes, z geslom Skupaj za preprečevanje samomora opozarja, da je samomore v veliki meri mogoče preprečiti, je pa za to potrebno pravočasno ukrepanje in sodelovanje mnogih.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) vsako leto naredi samomor 800.000 ljudi. Samomorilni količnik (število umrlih zaradi samomora na 100.000 prebivalcev) se je med letoma 2010 in 2016 nekoliko zmanjšal. V letu 2016 je bilo na svetovni ravni zabeleženih 10,5 samomorov na 100.000 prebivalcev. Vendar pa je število umrlih zaradi vse večjega svetovnega prebivalstva ostalo podobno.

"Kljub napredku še vedno vsakih 40 sekund zaradi samomora umre ena oseba," opozarja generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Poudarja, da je vsaka smrt tragedija za družino, prijatelje in sodelavce. Vse države pa je pozival, da v nacionalne zdravstvene in izobraževalne programe na trajnosten način vključijo preizkušene strategije preprečevanja samomorov.

Slovenija krepko nad povprečjem

V Sloveniji smo po številu samomorov nad evropskim povprečjem: lani je bilo 17,08 smrti zaradi samomora na 100.000 prebivalcev. Vendar pa v zadnjih dvajsetih letih beležimo upadanje števila samomorov, in sicer za približno 30 odstotkov. Samomorilni količnik, ki smo ga zabeležili v letu 2018, je najnižji od leta 1965 naprej.

Ljudje na ulici Velik problem Zdravje Pri nas: Najbolj ogroženi na vzhodu, tam moški še posebej izstopajo

Trend upadanja je opazen v praktično vseh starostnih skupinah. Po besedah Saške Roškar z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) pa že vrsto leto opažajo izrazite razlike med regijami; bolj ogrožene so regije na vzhodu, kar sovpada tudi z razlikami v kazalnikih duševnega zdravja.

Prav tako so razlike med spoloma, saj je samomorov med moškimi približno štirikrat več kot med ženskami. Pri poskusih samomora pa je razmerje ravno obratno ter jih je več pri ženskah, manj pri moških. Lani je zaradi samomora v Sloveniji umrlo 353 oseb, od tega 274 moških in 79 žensk.

O problematiki samomorilnosti bodo danes govorili tudi na celodnevnem posvetu, ki ga NIJZ organizira skupaj z Inštitutom Andrej Marušič, Slovenskim združenjem za preprečevanje samomora in Nacionalnim združenjem za kakovost življenja - Ozara. V znak podpore prizadevanjem za preprečevanje samomorov, predvsem pa solidarnosti z vsemi, ki jih je samomor na kakršen koli način prizadel, pa si bodo nekateri, letos prvič tudi v Sloveniji, pripeli rumeno oranžne pentlje.

Komentarjev 1
  • miho 10:31 10.september 2019.

    Pri nas je največ samomorov med starejšimi in se mi kar zdi, da vem, zakaj - zaradi zelo neurejenega sistema dolgotrajne oskrbe. Če imaš še tako dobro penzijo, si socialni problem, ko rabiš najzahtevnejšo oskrbo v domu starejših občanov, ker ...prikaži več si skoraj nihče, razen redkih srečnežev, ne more privoščiti sam plačevati domske oskrbe, četudi ima nadpovprečno penzijo. Če pa jim občina sofinancira, se pa usede na njihovo nepremičnino, v kateri še živijo soproga in morda sin/hči z družino...