Zdravje > Aktualno
68 ogledov

KME: Ugodnejše cepljenje tudi v maju

Cepljenje proti KME ZD Maribor
Cena cepljenja za otroke in odrasle bo 20 evrov.

Iz ljubljanskega zdravstvenega doma so sporočili, da so v okviru akcije cepljenja proti klopnemu meningoencefalitisu (KME) cepili 4439 oseb in ob tem dodali, da pripravljajo tudi drugi del ugodnejšega cepljenja, ki  bo potekal od 9. do 11. maja. Nižja cena cepljenja za otroke in odrasle je dvajset evrov..

Za učinkovito zaščito je treba prejeti tri odmerke cepiva, pri čemer drugi odmerek sledi prvemu v obdobju enega meseca, tretji odmerek pa osebe prejmejo čez pet do 12 mesecev. Poživitveni odmerki so potrebni čez tri leta, pozneje pa na pet let, da se ohrani ustrezen nivo zaščite.

Na vrhu po okuženosti

Slovenija se glede na pogostost klopnega meningoencefalitisa uvršča v sam vrh evropskih držav. Klopi, okuženi z virusom KME so razširjeni skoraj po vsej Sloveniji, največ jih je na Gorenjskem, Koroškem in v Ljubljanski regiji. 

Preberite še:

Čeprav je v Sloveniji cepljenje obvezno le za tiste, ki so okužbi izpostavljeni pri delu, kot so gozdni delavci ali lovci, ga priporočajo vsem osebam od enega leta starosti naprej, ki se gibljejo ali živijo v območju, kjer je klopni meningoencefalitis endemičen.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 1
  • Lavdan 09:38 05.april 2017.

    Ali se je Strle že cepil, če ga ni že cepil Pfizer.